Zoran Pašalić Foto:Zoran Mrđa/ FoNet

Zaštitnik građana zatražio je od MUP-a informacije o tome šta je preduzeo u slučaju pripadnika grupe Levijatan koji u Beogradu uz upotrebu palica, pasa i pretnji presreću migrante i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije, kao i povodom Narodne patrole koja "čisti" park od migranata.

„Zaštitnik građana je iz medija upoznat da članovi pokreta Levijatan patroliraju po centru Beograda sa palicama i psima i presreću migrante uz pretnje zabranom kretanja po gradu, a zatim snimke objavljuju na društvenim mrežama“, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Mediji su, kako navodi Zaštitnik objavili i da je Narodna patrola 25. oktobra organizovala akciju „čišćenja“ parka kod Ekonomskog fakulteta u kome se nalaze migranti.

„Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije o aktivnostima koje je preduzelo i koje planira da preduzme povodom delovanja pomenutih organizacija a u cilju prevencije kriminala i unapređenja bezbednosti u zajednici“, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, ocenjuje Zaštinik, potrebno je da MUP dostavi informacije na koji je način u konkretnom slučaju primenjen policijsko obaveštajni model, koje su mere i radnje preduzete povodom tih saznanja.

Zaštitnik traži od MUP-a da dostavi i podatke o tome koje su mere prevencije sprovedene, kojom dinamikom je postupano u periodu od dobijanja informacije da se navedeni događaji odvijaju na ulicama Beograda, da li je uspostavljena saradnja sa drugim državnim organima, a posebno informacije o postupanju policije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare