Foto: Nova.rs

Pokret "Levijatan", koji je poznat po ultradesničarskom delovanju, već nekoliko dana "patrolira" ulicama Beograda, zaustavlja migrante i legitimiše ih, iako po zakonu za to nema nikakva ovlašćenja. Kako se navodi na Instagram profilu Pavla Bihalija, predsednika tog pokreta, patroliranje se sprovodi već dvadeset dana uzastopno, a na poslednjem u nizu snimaka vidi se kako grupica mladića presreće muškarce koji nisu migranti i traži im na uvid lična dokumenta.

Portal Nova.rs u više navrata je pisao o nezakonitom delovanju „Levijatana“ i njihovim sve učestalijim patrolama po glavnom gradu, a na koje, po svemu sudeći, nadležni organi ćute i žmure.

Pročitajte još...

Pripadnici ovog pokreta već nekoliko nedelja svake večeri u grupama i po smenama obilaze grad, presreću migrante i vrše pretrese lokacija na kojima se na oni nalaze. Na snimcima se vidi kako članovi „Levijatana“ presreću i maltretiraju migrante, a na poslednjem video-zapisu u nizu vidi se kako se na meti pripadnika ovog pokreta nalaze čak i državljani Srbije.


Tako se na poslednjem snimku vidi kako je grupa mladića na Kalemegdanu zaustavila dvojicu muškaraca, za koje tvrde da su narkomani i lopovi, a potom ih oterala sa pomenute lokacije.

„U patroli koju organizujemo već dvadeseti dan za redom, naišli smo i na leglo narkomana i lopova duboko u zidinama Kalemegdana. Upozoreni su da ne ugrožavaju decu i žene, i da se udalje sa lokacije“, navodi se u objavi.

Na objavljenom video snimku čuje se razgovor između dvojice, presretnutih muškaraca i pripadnika „Levijatana“.

Bihali: „Imaš neki metal kod sebe?“

Nepoznato lice: „Samo ključ.. Sa policijom sam imao problem, ukrao sam nešto u radnji.“

Bihali: „Znači da si lopovčina. Je l se drogiraš?“

Nepoznato lice: „Ne drogiram se.“

Nakon toga su mu pripadnici „Levijatana“ zatražili ličnu kartu i potom mu tražili na uvid izveštaj od policije, koji je imao od sebe.

Bihali: „Mi nismo tu nikog da bijemo. Lopovi, narkomani, prevaranti i migranti, sve što ne valja, ne treba da se kreće po Beogradu. Ti sad treba da se pokupiš sa svojim ljudima i da se više ne vraćate ovde. Puštam te jer nije moje da te bijem, već da te naučim šta da radiš. Ti si lopuža i lopov, tebi nije mesto ovde!“

Pročitajte još...

Podsetimo, ovo nije prvi put da pripadnici ovog pokreta rade ovakve stvari i zakon uzimaju u svoju ruke, tvrdeći da svojim delovanjem samo žele da zaštite građane Srbije. Povodom nezakonitog delovanja „Levijatana“ portal Nova.rs kontaktirao Prvo osnovno tužilaštvo, a koje je nadležno, međutim, rečeno nam je da nisu upoznati za događajim.

“Kod nas se već vodi jedan postupak protiv “Levijatana”. Tužilac koji radi taj predmet će pogledati i ovaj snimak, pa ćemo videti za dalje”, rečeno nam je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare