Pjeter Shala Foto:Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

U nastavku haškog suđenja bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji, zaštićeni svedok optužbe potvrdio je danas da su u bazi OVK u Kukešu u Albaniji, u proleće i leto 1999, bili pritvoreni i saslušavani Albanci "osumnjičeni" za saradnju sa Srbijom.

Šalja (54) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo počinjeno između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK u fabrici metala u Kukešu.

Svedok pod šifrom 10 izjavio je da je, kao vojnik OVK, u to vreme bio „stražar“ na kapiji te „logističke“ baze.

U jednoj od zgrada u bazi, po svedokovim rečima, bile su dve sobe „sa rešetkama na prozorima“, u kojim su „osumnjičene“ za saradnju sa Srbijom ispitivale starešine OVK.

Svedok je tvrdio da su „osumnjičeni“ želeli da se pridruže OVK, a da su u pritvoru bili „držani da se proveri da li je nekog Srbija poslala da prikuplja obaveštajne informacije“.

Po svedoku 10, „osumnjičeni“ u civilnoj odeći su, posle „dva-tri sata ispitivanja“, bili puštani na slobodu ili su bili „mobilisani“ u OVK.

Na pitanje tužiteljke ko je ispitivao „osumnjičene“, svedok je odgovorio da su to bili „komandanti“ – Đemšit Krasnići, Salji Saramati i Halit Hodža.

Upitan da li su „osumnjičeni“ iz sobe sa rešetkama mogli da svojevoljno izađu, svedok je odgovorio: „Nema šanse“.

Svedok je kazao da je jednom, kada je „išao da vidi koga ima tamo“, u toj sobi video „ne više od pet ljudi“.

Na pitanje da li je u bazi u Kukešu viđao optuženog Šalju, svedok je odgovorio da „jeste, ne više od dvaput“.

Pošto ga je tužiteljka podsetila da je u izjavi iz 2019. rekao da je Šalju video „pet-šest puta“ kako, u maju i junu 1999, „dolazi i odlazi“ iz baze, svedok je odgovorio: „Možda, zaboravio sam“.

Šalja je, po svedokovim rečima, „ulazio i izlazio kako je hteo, nikoga nije pitao za dozvolu“ zato što je bio „(Ramuš) Haradinajev čovek“.

U bazi u Kukešu, svedok je video i vođe OVK Fatmira Ljimaja, Azema Sulju i Sabita Gecija.

Svedoka 10, koji iskaz daje preko video veze, sutra će unakrsno ispitivati Šaljina odbrana.

Od početka suđenja, 3. aprila, četiri člana jedne albanske porodice posvedočila su da je Šalja, u leto 1999. u Kukešu, lično mučio i zlostavljao njihovog supruga, odnosno oca.

Šalja je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu zlostavljanja pritvorenika.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, koji je bio pripadnik vojne policije OVK, sa saučesnicima je, u maju i junu 1999., nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pripadnici OVK su surovo postupali prema prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede „palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima“, piše u optužnici.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“.

Šalji sudi raspravno veće kojim predsedava Mapi Feld Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.

***

BONUS VIDEO – Olenik smatra da će Hašim Tači biti osuđen za ratne zločine: „Lično je vršio mučenja, to nije pitanje komandne odgovornosti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare