Foto: Printscreen/Twitter/Branko Ružić

Predizborni spotovi u Srbiji nisu pokrenuli euforiju tipičnu za izborne kampanje, jer ne postoji dovoljno ideja kako građanima predstaviti određeni politički program na efektivan način, smatraju stručnjaci za komunikacije.

Dačićeva srpska verzija Westworld- a, bojkotaški šipak, POKS-ov porođaj 21. juna, samo su neki od izbornih spotova čije poruke nisu nit jasne niti dobro formulisane. Đorđe Trikoš, stručnjak za komunikacijske strategije ističe da su spotovi Srpske napredne stranke produkcijski i komunikacijski najpotentniji, dok njihov koalicioni partner SPS nastoji da porukama koje su karakterisale bivšu državu privuče starije glasače.

Trikoš napominje da kreativnost spotova zavisi od onoga kako ih pojedinci tumače, stoga navodi da je od kreativnosti mnogo važnije imati efektivnu kampanju.

“Nešto što nije preterano maštovito, može biti efektivno. Nekoliko spotova se baš može tako tumačiti”, ističe on.

S druge strane, analizirajući spot opozicije koji poziva na bojkot, ovaj stručnjak za komunikacije kaže da bi poruka njihovog spota morala da bude jasnija.

“Ako hoćeš da ciljaš visoko, onda vaša poruka mora da bude jasnija. Onima koji ne prate aktivno politiku verovatno treba dodatno objašnjenje kako bi razumeli ovaj spot. Ova reklama ima i jedan užasno čudan zvuk, pretpostavljam zbog namere da ljude destimulišu da izađu na izbore. U ovakvoj reklami fali jasnije objašnjenje pozicije ‘žrtve’”, rekao je Trikoš.

Za direktora Visoke škole za komunikacije Bobana Tomića, očigledno je da postoji neka vrsta krize koja se oslikava u nedostatku kreativnosti predizbornih spotova svih političkih grupacija.

“Kao da postoji neka vrsta drugačijeg senzibiliteta na političku situaciju i stvarnost, pa se traži novi iskaz i drugačija estitka. Ovo je sve rezultat ukupne krize koja je kod nas prisutna. Ako gledamo stvaralačku stranu, svi spotovi su kreativni, ali je pitanje kakvo je to delo i da li ono ima određenu dozu estetike. Nisam sklon spotovima koji šalju ogoljenu poruku, već onima koji imaju sadržaj koji budi pozitivne reakcije”, rekao je on.

U tom svetlu, on smatra da spotove koje gledamo u aktuelnoj predizbornoj kampanji nisu odgovorili na neophodne kriterijume.

“Oni nisu u dovoljnoj meri odgovorili na to pitanje. Naš najveći problem što mi nikad nismo imali takvu kampanju. Mi nismo imali ništa inventivno u predizbornim spotovima stranaka u prethodnim izbornim ciklusima. Stranke ne mogu da odgovore sa povećanom dozom inventivnosti i kreativnosti kad sam sadržaj politike nije takav. Zato politički spotovi i njihova kreacija su onakvi kakva je sadržina i tih politika”, rekao je on.

Foto:Screenshot/Youtube/Srpska napredna stranka

On kaže da mu nije jasno kako ljudi koji imaju zadatke da osmišljavaju spotove političkim organizacijama to ispunjavaju, naročito strankama koje su u bojkotu.

“Sa stanovišta političke kampanje to je antipolitički spot. Situacija je prilično zgusnuta, ali ja mislim da ovo što imamo na medijima i u plaćenim terminima odraz politika i verna slika svega onoga što je oko nas”, naglašava profesor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram