Nataša Kandić Foto: Newsmax Adria

U saopštenju Sindiakta radnika zaposlenih u fondaciji "Fond za humanitarno pravo" navodi se da žele da skrenu pažnju javnosti na nezakonite postupke osnivača ovog Fonda, Nataša Kandić. Mobing i nepirmerene izjave su samo deo onoga što se stavlja na teret Kandićevoj.

U saopštenju se navodi da je dana 26. februara 2023. upravni odbor fondacije FHP jednoglasno usvojio izvešataj koji se isključivo tiče postupaka i uticaja Nataše Kandić na rad zaposlenih i opstruisanje projekata REKOM, čija koordinatorka je bila upravo Kandićeva.

„Naime, u januaru 2023. godine predsednik UO FHP Iavor Rangelov je, „uznemiren izveštajima o sve lošijem radnom ambijentu“, inicirao konsultacije sa osobljem, pozivajući zaposlene u FHP da dostave „poverljive“ dopise UO o svim pitanjima od interesa za organizaciju. U februaru 2023. godine, 14 zaposlenih (63,6%) i jedna bivša zaposlena, koja je bila u radnom odnosu do januara 2023, pismeno se izjasnilo u vezi sa zlostavljanjem/mobingom od strane Nataše Kandić“, ističe se.

Kako se navodi u saopštenju UO je utvrdio da je Kandić loše postupala prema zaposlenima, u šta spadaju maltretiranje i upotreba uvredljivog jezika. Kandićevoj je ponuđen ugovor koji je isključuje sa upravljačke funkcije zbog mobinga zaposlenih, što je ona odbila.

„Tokom marta, aprila i maja 2023. godine, Nataša Kandić je na razne načine, lično i preko osoba koje su je u tome podržavale, nastojala da ugrozi rad FHP i UO, sa ciljem da povrati kontrolu nad organizacijom. Nakon što je izvršnoj direktorki Ivani Žanić prestao mandat 15. aprila 2023. godine, UO je imao rok od 30 dana da izabere novog direktora. Članovi UO naklonjeni Nataši Kandić, Florence Hartmann i Tihomir Loza, opstruisali su izbor novog direktora, te su preostali članovi UO, koji su štitili interese zaposlenih, zbog nemogućnosti postizanja kvoruma, podneli ostavke 12. maja 2023. godine“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, oni su saopštili da se Kandić fizički vratila u prostorije ove organizacije 15. maja, a od tog dana do danas je osmoro zaposlenih podnelo zahteve za zaštitu od zlostavljanja na radu.

Dva dana kasnije zaposleni su podneli zahtev za registraciju sindikalne organizacije.

„Ponavljamo da sindikalno organizovani zaposleni FHP ovim saopštenjem žele da skrenu pažnju javnosti na nezakonite postupke osnivačice FHP Nataše Kandić. Podsećamo da je FHP organizacija izgrađena predanim radom stotina ljudi i da je nedopustivo da je osnivačica tretira kao svoje privatno vlasništvo. Konačno, pozivamo sve zaposlene u fondacijama, zadužbinama i udruženjima građana, kao i zainteresovanu javnost, da nam se pridruže u borbi za stvaranje dostojanstvenih uslova rada u svim organizacijama, uključujući i one koje se bave zaštitom ljudskih prava“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: GOST: Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare