Zanima nas vaše mišljenje: Za šta glasamo na referendumu

Politika 12. jan. 202209:13 > 09:3336 komentara
Podeli:
referendum glasanje
Referendum Foto:Shutterstock

U nedelju se u Srbiji održava referendum o promeni Ustava u delu koje se odnosi na pravosuđe. Tema današnje emisije "Mentalno razgibavanje" biće "Za šta glasamo na referendumu", a vaše mišljenje možete izneti u polju za komentare.

Ovih dana na adrese građana Srbije stižu pozivi za glasanje na referendumu, koji se održava u nedelju, 16. januara. Biračka mesta biće otvorena u sedam ujutro, a glasanje će trajati do 20 sati.  Pravo glasa ima ukupno 6.510.233 birača, a oni koji izađu na birališta će odgovarati na pitanje: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?”.

Pitanje vrlo nejasno i neodređeno, a krije veoma važnu odluku o novom načinu biranja sudija i tužilaca, koje u slučaju da se građani većinski odluče za ustavne promene Narodna skupština više neće birati. Ipak, posredni uticaj i dalje ostaje preko “istaknutih pravnika” koji će biti birani u parlamentu. Oni će ući u sastave Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, tela koje biraju sudije i tužioce.

Opozicione političke stranke su podeljene oko toga da li treba izaći na referendum. Kako su ranije rekli u SSP, za tu stranku referendum ne postoji i na njega ne treba izlaziti, a zamenica predsednika DS Dragana Rakić izjavila je za list Danas da je reč o glasanju protiv kozmetički promena Ustava, kao i da vlastima jedino ne odgovara da se ne izađe na ovakav referendum. NS se takođe protivi promenama Ustava, a ta partija pozvala je građane da po svojoj savesti odluče da li će na referendum izaći.

Sa druge strane, SDS Borisa Tadića, Građansko demokratski forum i Nova stranka pozvale su građane da izađu na birališta i zaokruže "ne".

Istu poruku za birače imao je Miloš Jovanović, predsednik DSS, a da će na referendumu zaokružiti "ne" poručili su i pojedini predstavnici vlasti, kao što su poslanik SNS Vladimir Đukanović i njegov kolega iz SPS Toma Fila.

Zvaničan stav Srpske napredne stranke iznet je sinoć posle sednice Predsedništva. Igor Mirović pozvao je građane da glasaju za ustavne promene.

Sa druge strane, veći deo stručne javnosti protivi se ustavnim promenama i poručuju da treba izaći na referendum i zaokružiti "ne".

BONUS VIDEO Šta (ne)će doneti promena Ustava?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar