Foto:Nova S, TANJUG/ JADRANKA ILIC, BIRN Srbija, Nova S

Zajedno za Beograd pokrenuo je potpisivanje peticije za hitnu smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića jer, kako kažu, "ko nelegalno gradi - nelegalno će i da vodi grad".

Šapić se „svakako nikada neće obračunati sa nelegalnom gradnjom i divljim investitorskim urbanizmom – jednim od najvećih problema glavnog grada, a zasigurno ne sme biti ni izabrani predstavnik bilo koje institucije, a kamoli prvi čovek naše prestonice.

Nešto više od mesec dana nakon što je Aleksandar Šapić postao gradonačelnik Beograda, dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi, čiji je on vlasnik – sedmosobni stan od 340 kvadrata korisne površine.

Na satelitskim snimcima iz 2015. godine ovaj objekat nije postojao – a sve što je sagrađeno posle ove godine ne može biti predmet legalizacije. Stoga, on je počinio krivično delo, divlje gradnje, kao i krivično delo trgovine uticajem, jer je sebi obezbedio da se mimo zakona donese odluka o legalizaciji njegove kuće.

Ovo krivično delo, za koje svako mora da odgovara po zakonu, svakako nije njegovo prvo, već predstavlja niz koji je i kao predsednik opštine ali i sada kao gradonačelnik činio.

Kao predsednik opštine Novi Beograd i lažni doktor nauka, omogućio je seču drveća na Ušću kao pripremu za projekat Gondole, planirao seču platana u Omladinskih brigada radi izgradnje garaže, uzurpaciju novobeogradskog keja od strane gigantskih splavova čiji vlasnici su izbušili nasip vodovodnim crevima, i tako ugrozili odbranu od poplava celog Novog Beograda“, podseća Zajedno za Beograd.

On je bio predsednk opštine Novi Beograd koja je bila dužna da ukloni nelegalne objekte iz korita reke Save – nelegalno funkcionersko naselje uz levu obalu Save, jer oni ugrožavaju savski nasip kao prepreke velikim vodama, a njihovi vlasnici voze po nasipu koji nije dimenzionisan za saobraćaj i tako ga urušavaju. Ove vikendice su u zoni vodozahvata i prete da ugroze i vodosnabdevanje Beograda jer se nalaze uz same Reni bunare iz kojih Beograđani dobijaju vodu za piće – tik uz reni bunare izgrađene su ove nelegalne vile sa sve septičkim jamama.

U prevodu, ovaj gradonačelnik je zaslužan što jedna šačica njemu bitnih ljudi vrši nuždu baš tamo odakle se novobeograđani snabdevaju pijaćom vodom. Verujemo da možda i ne postoji slikovitiji primer bahatosti i prezira spram sopstvenih građana.

Svakako treba dodati da je prva odluka gradonačelnika Šapića bila kupovina 8 televizora bez tendera a po objavljivanju ove informacije i hitno otpuštanje čistačica i radnika obezbeđenja iz zgrade uprave Grada.

O nepostojanju planova i rešenja za kolaps gradskog saobraćaja i infrastrukture, ogromnom zagađenju vazduha, gradnji na makiškom vodoizvorištu, izlivanju fekalija u reku ili po ulicama, o manjku vrtića i ostalim gorućim problemima – naravno ne treba trošiti reči.

Jedino što je divlji neimar Šapić planirao su nove šeme za isisavanje novca iz budžeta grada, poput fantomskih javnih preduzeća ili vaučera za sportsku opremu.

Stoga, ovo je samo poslednji čin propadanja nekadašnjeg zlatnog vaterpoliste koji će se, sigurni smo, na koncu i sam utopiti u mulju svoje vladavine, jer nekada je Aleksandar Šapić ovom gradu donosio zlato – a sada je potonuo u blato“, navodi se u peticiji za smenu Šapića koju je pokrenuo Zajedno za Beograd.

***

BONUS VIDEO: Šapić u raljama nelegalne gradnje