Foto:Informativna služba ZAJEDNO

Danas je u prostorijama stranke Zajedno predstavljen šesti kandidat na prvim srpskim predizborima – Jovan Vujasinović iz udruženja univerzitetskih nastavnika, naučnika, umetnika i pokretača "Prosvetitelji". Predstavljanju su prisustvovali kopredsednica stranke Zajedno prof. Biljana Stojković i kopredsednik stranke Aleksandar Jovanović Ćuta.

Jovan Vujasinović dolazi iz udruženja Prosvetitelji iz univerzitetskog naselja iz Bloka 32, čiji je cilj povratak stručnih i kompetentnih ljudi sa iskustvom u rukovođenju u opštinska, gradska i republička veća, kao i državna preduzeća, i koji će svojim znanjem i iskustvom sigurno doprineti boljem radu i životu grada.

Foto:Informativna služba ZAJEDNO

„Spoj nauke i privrede je nešto što može doneti vrednost društvu i ekonomskom prosperitetu“, izjavio je Vujasinović i kao glavne izazove na kojima će raditi naveo je čist vazduh, humanu gradnju i energetsku ekonomiju.

Foto:Informativna služba ZAJEDNO

Istakao je da zagađenje vazduha dolazi od termoelektrana, individualnih ložišta i deponija.

„U pogledu ložišta treba koristiti odgovarajući postojeći suvi ogrev, a za rešenje problema deponija treba uvesti naknadu za povraćaj ambalaže. Termoelektrane trebaju biti zamenjene solarnim elektranama i drugim obnovljivim izvorima električne energije“, izneo je kao rešenja Vujasinović.

Dodao je i da niču blokovi koje nazivaju beton blokovi, bez zelenila, škola, vrtića i sportskih terena, kao i visoki objekti bez odgovarajuće saobraćajne infrastrukture, parking mesta, itd.

„U generalni urabanistički plan treba vratiti studije visokih objekata, standarde stanovanja i zeleni indeks, koji podrazumeva motivisanje investitora za gradnjom zelenih krovova i fasada. Trenuthih deset posto parcele za zelene površine treba povećati’’, naveo je kao još neka rešenja šesti kandidat na predizborima, koje organizuje stranka Zajedno“.

Foto:Informativna služba ZAJEDNO

Vujasinović je još rekao i da energetska ekonomija, koja podrazumeva zeleni fond, treba da zaživi sa posebnim računom i budžetom, čiji bi se novac koristio za subvencionisanje solarnih elektrana i toplotnih pumpi. Individualna ložišta zamenio bi tomlotnim pumpama, koje bi, kako je izjavio, omogućile energetsku nezavisnost sugrađana i koje bi smanjile zagađenje vazduha.

Istakao je da dolazi iz privrede i nauke i da ima odgovarajuća i dugogodišnja iskustva u menadžemntu, vodeći nekoliko kompanija, kao i grupacija u PKS. Kao prvi korak u rukovođenju gradom implementirao bi navedene mere.

„Vreme je da sa silazne krenemo uzlaznom putanjom. Potreban je bolji vazduh, više zelenila i zgrada po meri čoveka, kao i ulaganje u solarne elektrane i toplotne pumpe. Da život u Beogradu ponovo bude privilegija, pozivam sve da se uključe u ovaj proces“, zaključio je Vujasinović.

Bonus video:Aleksandar Jovanović Ćuta se javio sa blokada na Rupskoj reci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar