Foto: Shutterstock, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope naći će se na dnevnom redu vanredne sednice Komiteta ministara (KMSE) zakazane za ponedeljak, 24. april, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora.

Vanredno okupljanje Komiteta na nivou ambasadora sazvano je danas, na insistiranje pojedinih država Kvinte.

Kako je objavio Kosovo online, u nacrtu odluke koja bi u ponedeljak trebalo da se nađe pred ambasadorima u KMSE i za koju se traži njihova podrška, kako saznajemo, poziva se na dogovore iz Brisela od 27. februara i Ohrida, od 18. februara, a u kojima se navodi da se Srbija „neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama“.

Razlog za ovu žurbu u vezi sa aplikacijom Kosova za članstvo verovatno je „tajming“, jer 24. aprila počinje i zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), pa je očigledna namera da se čitava procedura pogura, kako bi se to pitanje našlo i pred poslanicima, koji onda odlučuju da li će zahtev poslati na sledeću stepenicu – na Komitet ministara SE na ministarskom nivou, koji se okuplja u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Nemačka i Italija insistirale su da se pitanje prijema Kosova u SE „otkoči“ već ove nedelje, ali je ambasadorka Islanda, predsedavajuće zemlje Komitetom ministara SE, uspela da se odupre tim pritiscima, pa se zahtev Prištine nije našao ni na redovnoj sednici KMSE u sredu, a nije zakazana ni vanredna sednica za danas, na kojoj su insitirali predstavnici Berlina i Rima.

Nakon što ti pritisci nisu prošli, iz diplomatskih izvora je bilo najava da će Nemačka sačekati 2. maj i sastanak na visokom političkom nivou u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da se eventualno napravi pomak ka formiranju Zajednice srpskih opština, pre nego što u SE pokrenu temu prijema Kosova.

Međutim, očigledno je došlo do promene stava, pre svega Berlina, koji insistira da se ubrzano započne procedura prijema Kosova.

BONUS VIDEO Šta menja eventualni prijem Kosova u Savet Evrope?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar