Ana Brnabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Ana Brnabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije, premijerka, kao i novoizabrani ministri tek što su stupili na dužnost a već su večeras pokazali da za njih ne važe epidemiološke mere uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Premijerka Ana Brnabić i ministri položili su večeras zakletvu u Skupštini Srbije. Nakon što su zakletvu potpisali, predali su je predsedniku parlamenta Ivici Dačiću. Ništa ne bi bilo neobično da ministri nisu, u jeku epidemije, kad se beleže rekordni brojevi zaraženih koronavirusom, odlučili da se ogluše o svakodnevne apele lekara.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Srbiji je drugi dan zaredom zabeleženo preko 1.000 novozaraženih. Prema najnovijem preseku, koronavirusom je zaraženo još 1.328 osoba, dok je preminulo pet pacijenata. Na respiratorima je 39 osoba, a 946 njih je hospitalizovano. Ovo je najveći broj novozaraženih od početka epidemije.

U takvoj situaciji, nadležni iz Kriznog štaba danima apeluju na građane da zbog naglog skoka zaraženih, ne samo da obavezno nose maske, već i da drže distancu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ali te preporuke izgleda da ne važi i za predsednika republičkog parlamenta, premijerku i novoizabrane ministre.

Naime, dok je predsednik Skupštine Ivica Dačić čekao da ministri potpišu tekst zakletve nije se baš ponašao u skladu sa preporukama Kriznog štaba jer na licu nije imao masku. A onda je usledilo čestitanje, grljenje i ljubljenje sa ministrima koji takođe maske nisu imali. O držanju distance nije bilo ni govora.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Odgovornost prema epidemiji i merama jedino je pokazala Gordana Čomić koja masku nije skidala. Kada je na red došao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Dačić se ugledao na njega pa je odmah stavio masku, ali ta zaštita nije dugo trajala. Čim je Lončar okrenuo leđa i maska je nestala sa Dačićevog lica.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da ne poštuje mere koje skoro svakodnevno preporučuje drugim građanima pokazala je, na iznenađenje, i članica  Kriznog štaba i novoizabrana ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. I ona je poneta atmosferom zagrlila Dačića. Na licu masku nije imala.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Očigledno da Dačić, Brnabićka i ministri nisu čuli savete lekara ili su jednostavno poneti atmosferom i oduševljenjem novim funkcijama zaboravili da izbegnu ne samo grljenje i ljubljenje, nego i rukovanje.

A mogli su samo, kao odgovorni građani, da se potapšu po ramenu, dodirnu laktovima ili pesnicama.

U strahu da ne dobije kritiku ministra zdravlja Zlatibora Lončara, predsednik Parlamenta je u jednom trenutku požurio da stavi masku, ali je nespretno stavio i preko očiju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare