Foto: Privatna arhiva

Iako je april mesec, a na snazi je i vanredno stanje uvedeno 15. marta zbog pandemije koronavirusa, vlast u Sokobanji nedavno je postavila montažno klizalište i sankalište u vrednosti od skoro 198.000 evra, a juče su dopremili i veštački led, saznaje Nova.rs.

Osim što je klizalište postavljeno u nevreme, usred vanrednog stanja i u mesecu kada temperature premašuju 20 stepeni, vlast u Sokobanji ga je montirala na košarkaškom igralištu ispred srednje škole „Branislav Nušić“.

„Da nije na snazi vanredno stanje, deca bi valjda trebalo da igraju basket, a ne da se klizaju i sankaju usred proleća.  Ovo još nije viđeno“, kaže meštanin Sokobanje za Nova.rs.

Prema rečima predsednika Opštine Sokobanja Isidora Krstića klizalište u Sokobanji je deo projekta „Zimska prekogranična tura Vršec – Sokobanja“, a u okviru Interreg IPA CBC programa Bugarska – Srbija.

„Imajući u vidu vremensko organičenje za realizaciju projekta (do avgusta 2020), kao i dinamički plan aktivnosti, opština Sokobanja je raspisala nabavku. Važno je napomenuti da je u pitanju izgradnja klizališta od sintetičkog leda, odnosno radi se o specijalnom polimeru plastike na kome je klizanje moguće 365 dana u godini, bez preskupog održavanja i velikih utrošaka električne energije“, ističe prvi čovek Sokobanje.

Krstić kaže da ukupna vrednost projekta podrazumeva budžet za obe opštine ( Vršec – Bugarska i Sokobanja- Srbija) i iznosi 197.161,13 evra dok se sam projekat sastoji od niza različitih aktivnosti koje realizuju obe opštine i to u periodu maj 2019 – avgust 2020.

„Budžet opštine Sokobanja u okviru ovog projekta iznosi 99.245,04 evra. Jedna od aktivnosti u projektu jeste i izgradnja montažnih sportskih objekata – klizališta i sankališta. Ugovor za izvođenje radova zaključen je sa lokalnom firmom u iznosu od 5.540.000,00 dinara  (47.122,71 evra). Ugovor o izvođenju radova zaključen je 5/2/2020. godine, nakon jednog neuspešnog tendera koji je objavljen oktobra meseca 2019“, navodi Krstić.

Foto: Privatna arhiva

On dalje objašnjava da je zbog neuspešnog tendera i propusta u projektno-tehničkoj dokumentaciji (odnosi na procenjenu vrednost sintetičkog leda) opština Sokobanja morala da pristupi izmeni predmera i predračuna za izradu i postavljanje sportskih – montažnih objekata i da traži odobrenje za ovu izmenu od Upravljačkog tela Programa u Sofiji .

Nakon završenog administrativnog postupka i dobijanja odobrenja od Upravljačkog tela Programa iz Sofije, raspisan je novi tender, kaže Krstić.

Na pitanje o kakvom se ledu radi, Krstić je izjavio da su sintetički led uvezli iz Slovenije, da po njemu može da se kliza običnim klizaljkama kao i  da je upotrebljiv na svim temperaturama.

„Na ovaj način Sokobanja će dobiti klizalište za narednih 10 godina, koliko iznosi garancija za sintetički led. Obzirom da merama Vlade RS nije zabranjeno izvođenje radova, a da opština sa druge strane ima Ugovor o donaciji koji je vremenski ograničen, nastavilo se sa postavljanjem klizališta i sankališta uz poštovanje svih mera bezbednosti od strane izvođača radova“, tvrdi Krstić.

On kaže da zbog zabrane okupljanja ovi objekti neće biti stavljeni u funkciju sada, ali da primopredaja radova mora da bude izvršena zbog obaveza iz Ugovora o izvođenju radova.

„Da bi se primopredaja radova izvršila klizalište i sankalište mora da bude postavljeno, a odmah nakon toga će biti uklonjeno i premešteno na drugu lokaciju“, rekao je za Nova.rs. prvi čovek Sokobanje.

On smatra da će realizacijom ovog projekta Sokobanja dobiti jedan nov sadržaj, na radost dece, ali i unaprediti svoju zimsku turističku ponudu.

Realizaciju ovog projekta, prema Krstićevim rečima, podržava EU sa 85 odsto tako da su izdvajanja iz lokalnog budžeta svega 15 odsto.

Foto: Privatna arhiva

Predsednik Opštine Sokobanja Isidor Krstić iz redova je Srpske napredne stranke i na ovoj funkciji je od juna 2016. godine.

Odborničku većinu u lokalnom parlamentu čine odbornici SNS i Ujedinjene seljačke stranke dok su u opoziciji Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije.

 

*****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram