Foto: MUP REPUBLIKE SRBIJE ANTON ANTANASIJEVIC/EPA-EFE/CLEMENS BILAN/Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Advokat Dimitrij Zahvatov, učesnik seminara koji je u maju prošle godine u Beogradu organizovala ruska opozicija, rekao je za “Novu” da je jedan od razloga hapšenja aktiviste Vladimira Kara-Murze to što je srpski ministar Aleksandar Vulin predao Moskvi transkripte prisluškivanih razgovora ruskih opozicionara. Važno je napomenuti da je pomenuti Kara-Murza upravo za “Novu” svojevremeno otkrio ovu aferu, a ministar Vulin, baš kao i tad, ponovo je izabrao zanimljiv način odbrane - formiranje vlade, moćne službe i ostale teorije zavere.

U maju 2021. ruski opozicionari sastali su se u Beogradu, mislivši da su sigurni od prisluškivanja ruskog režima.

Samo dva dana nakon njihovog boravka u Beogradu, 14. maja 2021. godine tadašnji srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin odlazi u Moskvu, gde se sreo sa više ruskih funkcionera, između ostalih i sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske federacije.

Zvanično se govorilo o međusobnoj saradnji i obojenim revolucijama.

Nezvanično, bilo je još tema.

Prisluškivanje i hapšenje

Kako je naknadno za “Novu” otkrio ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, dve nedelje nakon posete Beogradu u junu 2021. godine, Andrej Pivovarov, iz organizacije “Otvorena Rusija”, uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

O čemu su pričali Vulin i Patrušev

U transkriptu razgovora Vulina i Patruševa, do kog je ubrzo nakon otkrvanja ove afere došao naš list, navodi se da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu.

“Za Srbiju je borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja”, rekao je Vulin.

Patrušev je izneo podatak da je poslednje zasedanje Radne grupe protiv obojenih revolucija održano pre više od godinu dana u Beogradu.

Kara-Murza je u intervjuu za naš list rekao i da je Vulin transkripte razgovora opozicionara u Beogradu predao sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaju Patruševu, nakon čega su usledila hapšenja.

U međuvremenu uhapšen je i Kara-Murza, a na Vulinovu ulogu u svemu tome podsetio je advokat Dimitrij Zahvatov, učesnik seminara koji je u maju prošle godine u Beogradu organizovala ruska opozicija.

“Uveren sam da je nakon dolaska Vulina u Moskvu Nikolaj Patrušev naredio da se službe obračunaju sa opozicionim političarima, u prvom redu sa Pivovarovim i Kara-Murzom. Njih dvojica su bili pod žestokom prismotrom, službe su pratile praktično sve njihove aktivnosti na mrežama, zato i kažem da je očigledno kako je Pivovarov uhapšen zbog toga što je Vulin odneo sadržaj prisluškivanih razgovora Nikolaju Patruševu. I Vladimir Kara-Murza je u najvećoj meri uhapšen zbog toga”, rekao je Zahvatov u intervjuu za novine “Nova”.

Da ne budem član Vlade…

Ministar Vulin je, kao i prvog puta, odbacio navode o prisluškivanju, pozivajući se na formiranje vlade, možne službe i urotu protiv njega.

Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC

“Кao što sam i najavio, približavanje formiranja Vlade će biti vidljivo po medijskim napadima na mene i borbom da ni po koju cenu ne budem član Vlade Srbije. Velika i moćna služba radi svoj posao. Zato podgrevaju priču o prisluškivanju ruskih opozicionara u Beogradu iako je sve to više puta demantovano i objašnjeno“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Ponovio je da niko iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije prisluškivao rusku opoziciju, pa samim tim da ni on nije nosio nikakve transkripte sekretaru Saveta bezbednosti Rusije Nikolaju Patruševu ili bilo kome drugom“.

BONUS VIDEO: Razlozi zbog kojih Vulin ne može više da bude ministar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare