Foto:Nemanja Jovanović

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je odluku o izvozu naoružanja i vojne opreme u Jermeniju donela Vlada premijera Mirka Cvetkovića maja 2012. godina i dodao da je ta odluka "do danas na snazi".

Reagujući na navode potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić o izvozu naoružanja u te zemlje, Vulin je rekao da je Vlada Srbije 2006. godine donela zaključak kojim se obustavlja izvoz naoružanja i vojne opreme u Gruziju, Azerbejdžan, Moldaviju i Jermeniju.

„Vlada koju su činile partije DOS-a, usvojila je 13. oktobra 2011. zaključak kojim se daje saglasnost da se naoružanje i vojna oprema ipak izvozi u Azerbejdžan, a 2. februara 2012. omogućen je i ‘izvoz gotovih proizvoda NVO i njihovih delova’, a potom je odlukom Vlade Mirka Cvetkovića, 24. maja 2012. omogućen i izvoz NVO za Jermeniju,“ naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je dodao da je Srbija pravna država i da „poštuje i sprovodi odluke svih legalnih organa bez obzira šta misli o njima“.

„Sve greške koje pravimo posle 2012. godine su greške koje smo počinili zato što nismo poništili svaki papir koje su partije DOS-a iz svojih privatnih razloga progurale kroz organe države i učinile ih zakonom“, naveo je Vulin.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić izjavila je ranije danas da „nikakvog izvoza oružja“ u Jermeniju nije bilo do 2017. godine kada je po njenim rečima, Slobodan Tešić dobio dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme od Vlade Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Zaključak tehničke Vlade Mirka Cvetkovićia posledica je paritetnog tretmana Azerbejdžana i Jermenije, iako, podvlačim nije bilo nikakvog izvoza oružja u Jermeniju sve do 2017. godine, kada Vulin, Gašić, Stefanović daju saglasnost po nalogu Vučića, a nadležni ministar Ljajić omogućava čak 18 dozvola (od ukupno 19) za izvoz oružja u Jermeniju Vučićevom omiljenom trgovcu Slobodanu Tešiću“, kazala je potpredsednica SSP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare