Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da su navodi koji dolaze iz EU, da bi Srbiji mogle da budu uvedene vize i ukinuta vizna liberalizacija, "neistiniti, koliko i licemerni".

„Ako je problem Evropske unije što je preko Srbije došlo negde oko 500 građana Burundija koji su zatražili azil, onda je verovatno još veći problem nekoliko miliona ljudi koji su došli iz Sirije ili Avganistana“, naveo je Vulin u saopštenju.

Pročitajte još...

On je naglasio da Srbija nije započela rat u Siriji, da nije vladala Avganistanom 20 godina, kao i da nije pokrenula ni „arapsko proleće“ u Tunisu, odakle takođe dolaze migranti.

„Ako Evropska unija ima potrebu da kažnjava Srbiju zato što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, zato što odbija da prizna Kosovo i zato što odbija da napusti Republiku Srpsku, neka nađe bar neki istinit razlog. Dovoljno su bili i licemerni i lažljivi“, kazao je Vulin.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson potvrdila je ranije da je uvođenje mehanizma za privremeno ukidanje bezviznog režima za Srbiju „i dalje opcija koja je na stolu“, ukoliko ne dođe do najavljenog usklađivanja viznog režima Srbije sa EU.

„Mehanizam suspenzije viza daje mogućnost EU da se privremeno suspenduje izuzeće od viza za zemlje koje nisu članice EU, u slučaju značajnog povećanja neregularnih migracija iz zemalja partnera“, kazala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare