Foto: Nova.rs

Ponašanje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina u poslednje vreme ukazuje da odnosi unutar vladajuće koalicije nisu baš tako dobri kako se u javnosti predstavljaju. U poslednjem medijskom nastupu, ministar policije poručio je da Srbiji nije mesto u Evropskoj uniji, iako je strateški spoljnopolitički cilj države članstvo u ovoj zajednici.

„Sudeći po sumanutim ucenama kojima nas izlažu da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji, oni nas ne žele. Što pre prihvatimo da nas ne žele i da nam tu nije ni mesto, biće nam bolje“, rekao je Vulin u intervjuu za Večernje novosti.

Pročitajte još...

Ubrzo su usledile reakcije iz vrha vlasti. Najpre je gradonačelnik Novog Sada i budući potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, gostujući na TV Pink, rekao da u novoj vladi očekuje „manje disonantnih tonova i individualnih ‘smatranja i razmatranja’ u odnosu na ono što predsednik i Skupština definišu kao politiku Vlade“.

„Možete svoje mišljenje da iznesete na sednicama Vlade i državnih tela, ali je nepristojno da svaki drugi dan imamo ministra koji izađe sa svojim stavom, koji odstupa od onoga što predsednik ili premijerka kažu dan ranije. Kada se utvrde smernice, držite se toga, deo ste tima“, naglasio je Vučević.

Sličan stav imala je i ministarka rudrastva i energetike Zorana Mihajlović koja je istakla kako je nemoralno da članovi Vlade govore da Srbiji ne treba članstvo u EU.

U samo dva dana, Vulin je uspeo da dovede svog šefa u nepriliku govoreći predstavnicima Ruske Federacije da mogu da računaju na “Vučićevu reč” i da ugrozi odnose sa Sjedinjenim Američkim Država, otvoreno napadajući ambasadora Kristofera Hila da će biti odgovoran ukoliko on ne bude u Vladi Srbije.

„Ako ste u vladajućoj koaliciji koja kaže da hoće u EU i da hoće da usklađuje naše zakonodavstvo sa evropskim, nema razgovora da se to menja. (Aleksandar) Vulin ne može da promeni taj put ka EU, ka onome ka čemu Srbija ide“, izjavila je Mihajlović novinarima u Beogradu komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova da će Srbiji biti bolje „što pre prihvati“ da je ne žele u EU.

Posećuje Rusiju u vreme rata

U trenucima kad zvanični Beograd pokušava da “bude ispod kamena” dok traje ruska invazija na Ukrajinu, aktuelni ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, gotovo na svakom koraku pravi gafove i diplomatske skandale. Ako se za izjavu, datu pred ruskom delegacijom, da je za “rat potrebna jedna budala” može reći da je odraz nespretnosti i nespremnosti ministra, a pozivanje da se odustane od članstva u EU samo način da se dodvori mentorima u Moskvi, to se ne može tvrditi za ono što je Vulin uradio i radi u saradnji sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije.

Aleksandar Vulin i Sergej Lavrov Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Evropski parlament skrenuo je pažnju tokom godine Srbiji na Vulinovu “borbu protiv obojenih revolucija” koju je formalizovao kroz zajedničku Radnu grupu sa Patruševim, kao i na hapšenje ruskih opozicionara koje je takođe plod saradnje dvojca Vulin-Patrušev.

Međutim, ministar se nije uopšte obazirao na kritike, pa je tako tokom avgusta odlučio da poseti Moskvu i ponovo se sastane sa Patruševim.

Tokom razgovora, Vulin je uspeo da napravi problem i svom šefu Aleksandru Vučiću, rekavši da Rusija može da računa na njegovu reč.

“Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić siguran i pouzdan partner, koji ne zaboravlja svoja vekovna prijateljstva, te da reč srpskog predsednika ima visok značaj i vrednost”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Vučić je na početku rata u Ukrajini rekao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, međutim, kako je vreme prolazilo i kako su se menjale okolnosti na međunarodnom planu, tako se i menjala retorika, pa tako danas možemo čuti od šefa srpske države da “za sada nismo uveli sankcije i da ćemo probati da izdržimo”.

Napao EU zbog izveštaja o Srbiji

Zlopotrebljavajući MUP i pretvarajući ga u glasilo Pokreta socijalista, Vulin je uputio saopštenje u kom napada EU zbog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, navodeći da „čestita stotinama činovnika Evropske unije koji su strpljivo prikupljali podatke, ponekada i tačne, o Srbiji i njenom razvoju i sve to preneli na hiljadama stranica koje su nazvali izveštajem o napretku Srbije ka Evropskoj uniji“.

U saopštenju, koje kao da je pisano u Kremlju, Vulin ističe da se od Srbije traži da prizna Kosovo i zanemaruje činjenica da pet članica Evropske unije nisu priznale nezavinsost.

„Od Srbije se traži da odmah i bez uslova prizna takozvano Kosovo, napusti Republiku Srpsku i uvede sankcije Rusiji. I da se Srbiji jasno kaže da bez obzira koliko god da napreduje u ekonomiji ili borbi protiv kriminala to nije važno ako Srbija ne odustane od samostalne politike, a i ako to uradi Srbiji niko ne garantuje ni kada, ni da li će postati član EU ili će biti još nekog uslovljavanja“, naveo je, između ostalog, Vulin.

Napao i ambasadora SAD

Dodatne probleme Vulin je napravio Vučiću napadajući ambasadora SAD Kristofera Hila koji je ranije prokomentarisao njegovu posetu poseti Moskvi. Ambasador Amerike rekao je da nije razumeo šta je Vulin radio tamo i da je njegova poseta bila zbunjujuća, što je bio dovoljan razlog da ministar unutrašnjih poslova, koji je ranije tvrdio da jedna moćna obaveštajna služba sa Zapada ne želi da ga vidi u Vladi Srbije i da će raditi protiv njega, uputi otvorene strelice ka Hilu.

„Znam da ambasador Srbije u SAD nikada ne bi komentarisao postupke ministra iz Vašingtona. Kada je već podelio sa nama šta misli o ministrima Srbije mogao bi da kaže i koje su to odluke na koje nas tera Rusija, a nisu u našem interesu“, rekao je Vulin, da bi zatim na svoj način uporedio odnos Srbije sa Moskvom i odnos naše države sa SAD.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Rusija nas ne tera ni na šta, ali zato ambasador Hil misli da nas može naterati na bilo šta kao da smo Komanči u rezervatu. Možda ambasador uspe da me skloni iz Vlade, ali ideje samostalne Srbije koja sama odlučuje, e to nećete uspeti, pa znali ili ne znali šta činite“, naveo je Vulin.

Prepucavanje čoveka iz izvršne vlasti sa ambasadorom najmoćnije države na svetu nikada nije preporučljivo, a posebno ne u okolnostima kad su ogromne tenzije na Kosovu i kad od SAD u dobroj meri zavisi ishod pregovora Beograda i Prištine.

I nije samo tu Vulin napravio problem svom šefu, kog neretko predstavlja kao vožda svih Srba, već mu je, svesno ili nesvesno, pokvario predstavu koju o sebi gradi već godinama – da je čovek na kog ne mogu da utiču ambasadori i da mu niko sa strane ne može dirgovati ko će biti u Vladi Srbije.

BONUS VIDEO Vulin ponovo o Hrvatima: Njihova politika prema Srbiji je mešavina loših namera i kompleksa, ovo je ustaška politika!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare