Advokat Dimitrij Zahvatov, prijatelj ruskog političara Vladimira Kara-Murze i jedan od učesnika skupa ruske opozicije u Beogradu, koji je u maju 2021. prisluškivan po nalogu Aleksandra Vulina, kaže da nije iznenađen što se direktor BIA našao pod sankcijama SAD. On je u autorskom tekstu za Nova.rs ponovio da je Vulin imao ulogu u hapšenju ruskih opozicionara čime je, kako je naveo, učinio uslugu Putinov režimu, a ne Rusiji.

Pismo Dmitrija Zahvatova ovim povodom, prenosimo u celosti.

Šta da kažem?

Poslednjih meseci Srbi su pružili utočište desetinama hiljada Rusa. Zahvaljujem se srpskom narodu na gostoprimstvu.

Ali moram da vas upozorim, prijatelji, da ti Rusi nisu pobegli od dobrog života.

Pobegli su od bandita koji su preuzeli našu zemlju. Pobegli su zato što kod kuće, u Rusiji, ne mogu javno da kritikuju odluke Putinove Vlade, koja je pokrenula najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svetskog rata. Od početka invazije u njenoj punoj snazi, samo protiv kritičara rata pokrenuto je oko 600 krivičnih postupaka, ne računajući druge slučajeve politički motivisanog progona.

PROČITAJTE JOŠ....

Tokom rata, organizacije za zaštitu ljudskih prava prijavile su približno 24.000 slučajeva zadržavanja antiratnih aktivista. Ova statistika uzima u obzir samo one slučajeve koji su postali javni.

Veoma volim Srbiju – to je ljubav na prvi pogled. Ali molim vas da me razumete – seminar ruske opozicije održan je u Beogradu u maju 2021. ne zato što smo Andrej Pivovarov, Vladimir Kara-Murza i ja odlučili da se divimo pogledu na Dunav. Beograd je izabran za mesto održavanja iz jednog jednostavnog razloga: naš prethodni pokušaj okupljanja u Moskvi u martu 2021. završio se policijskom racijom, tokom koje je nekoliko desetina učesnika privedeno, odvedeno u policijske stanice i naknadno kažnjeno na osnovu apsurdnih optužbi.

Vladimir Kara-Murza Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Organizovanjem nezakonitog praćenja učesnika seminara i prosleđivanja stenograma Nikolaju Patruševu, Aleksandar Vulin je omogućio hapšenje Andreja Pivovarova i Vladimira Kara-Murze. Time je Aleksandar Vulin učinio uslugu Putinovom režimu. Režimu, a ne narodu Rusije.

Ruska opozicija već godinama upozorava pristalice demokratije širom sveta.

Nemojte poslovati sa Putinom i njegovom bandom, uvedite pojedinačne sankcije Putinovim zvaničnicima i oligarsima. Ne padajte u energetsku zavisnost od Rusije, jer će kroz tu zavisnost Putin promovisati svoje lične interese u vašim zemljama, koji nemaju nikakve veze sa interesima Rusa.

Pažljivo pratite one političare koji sada promovišu proruski narativ u vašim zemljama. Jer ovo nije proruski narativ, već proputinovski narativ. Ne dozvolite da vas zavaraju: Putin nije Rusija. On ostvaruje svoje lične korumpirane interese, a to je da zauvek ostane na vlasti, nastavi da muči Ruse i počinje ratove.

Aleksandar Vulin je veliki prijatelj Patruševa i dugogodišnji Putinov poznanik. Nosilac je nagrade ruske korporacije Rostec, koju vodi Putinov oligarh Sergej Čemezov.

Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrusev
Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Sredinom 90-ih Vladimir Putin je imao vezu sa kolumbijskim narko kartelom Kali (vidi Interpolovu operaciju Akapulko).

Godine 1999. bilo je više terorističkih napada u Moskvi i nizu drugih ruskih gradova, koji potiču od Nikolaja Patruševa (vidi „Ryazan Sugar”).

I šta sad vidimo? OFAC danas optužuje Aleksandra Vulina za umešanost u trgovinu drogom i organizovani kriminal.

Da li ste iznenađeni? Za rusku opoziciju ovakva vest odavno nije iznenađenje.

Euripid je napisao: Reci mi ko je tvoj prijatelj i ja ću ti reći ko si.

Tako da sam veoma srećan što je OFAC otkrio Vulinovu umešanost u korupciju i druge malverzacije na funkciji koju obavlja.

BONUS VIDEO: Susret Vulina i pograničnog psa 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar