Foto: Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

Viši istraživač beogradskog Centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije Vuk Vuksanović kaže da je nakon serije poseta američkih zvaničnika i laiku jasno šta je prioritet SAD u Srbiji - uvođenje sankcija Rusiji.

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Karen Donfrid u poseti je Beogradu, gde razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Donfrid je juče bila u Prištini, gde je nakom sastanaka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem rekla da su za SAD dve ključne stvari što se Srbije i Kosova tiče – međusobno priznanje i uvođenje sankcija Rusiji.

Karen Donfrid i Vjosa Osmani
Karen Donfrid i Vjosa Osmani Foto: KoSSev

Koliko je za sad poznato ona, ali ni Vučić ni Brnabić neće se obratiti javnosti nakon sastanaka, već će biti izdato saopštenje.

Ono što se zna i bez saopštenja jeste da slične poruke objavljuju brojni američki zvaničnici. Pre svega američki senatori koji su nedavno boravili u Beogradu i tom prilikom razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i bivši ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter. On je rekao da je pred Srbijom odluka o tome na kojoj strani svetske realnosti će se naći u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i dodao da će Srbija biti zaboravljena ukoliko se ne uskladi sa Zapadom.

Viši istraživač beogradskog Centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije Vuk Vuksanović kaže da je jasno šta je američki prioritet u Srbiji.  

“Sad je već sasvim jasno da se i Evropljani i Amerikanci trude da pritisnu Beograd što više kako bi doneo odluku o uvođenju sankcija Rusiji. Čak je i laiku jasno oko čega se vrti politika SAD prema Srbiji – rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i već tradicionalno priznanje Kosova. Tako da ceo ovaj set poseta američkih zvaničnika zapravo i nije toliko neobičan, kad se sve uzme u obzir”, navodi Vuksanović

Govoreći o reakcijama Srbije, Vukasnović kaže da je očigledno da će Aleksandar Vučić pokušati da prolongira trenutak odluke.

“Vučić će i dalje pokušavati da kupuje vreme, odlažući formiranje Vlade, a zatim i pregovaranjem oko neke drugačije nagodbe koj abi podrazumevala delimične sankcije Rusiji ili nešto slično. Igraće n akartu toga da zapadne sile trenutno u Srbiji nemaju nikod drugog na koga bi se mogli osloniti, osim njega. Za sad je to samo šutiranje konzerve niz ulicu, kako Amerikaci vole da kažu, u nadi da će u narednih nekoliko meseci doći do nekih promena. Pre svega, da dođe do kriza na nekim drugim žarištima, ali nažalost u ovom trenutku ne deluje da će ukrajinska kriza tako brzo prestati da bude u fokusu celog sveta”, zaključuje Vuksanović.

BONUS VIDEO: Poruke SAD i Rusije upućene Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare