Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, Dragan Mujan/Nova.rs

Gradonačelnik Kragujevca Nkola Dašić odlučio je da najveće gradsko priznanje Plaketu svetog Đorđa, dodeli Aleksandru Vučiću. On je gostujući na televiziji Happy izjavio da je iskoristio svoje pravo „da u ime svih Kragujevčana“ ovo priznanje ode u predsednikove ruke. Građani su se na društvenim mrežama pobunili zbog ove odluke i pitaju se „ima li kraja poltronisanju“.

Povod da upravo predsednik dobije Plaketu, je taj, što su se Kragujevčani ove zime prvi put grejali na gas, u najkraćem bi bilo obrazloženje gradonačelnika.

On je gostujući na TV Happy, rekao da je prelaskom gradske toplane sa uglja i mazuta na gas,  u Kragujevcu rešen visedecenijski ekološki problem, a sve zasluge za to, pripisao je upravo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

To je, prema gradonačelnikovim rečima bio dovoljan razlog da predsednik dobije jedno od najvećih gradskih priznanja.

“Iskoristio sam svoje pravo, da kao gradonačelnik, u ime svih Kragujevčana dodelim Plaketu svetog Đorđa predsedniku države Aleksandru Vučiću za nemerljiv doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine u Kragujevcu i značajnom unapređenju kvaliteta života građana Kragujevca modernizacijom sistema daljinskog grejanja“, rekao je  Dašić.

Ipak, gradonačelnikovo mišljenje ne dele brojni Kragujevčani, koji su na društvenim mrežama negodovali zbog ove odluke i komentarisali „da njih niko nije pitao“.

„Ne može u moje ime ovako da se ponaša. Poltronstvo“, „Jezivo, baš su se osilili. Rasturiše nam grad načisto. Od nekadašnje prestonice ostaće samo ruševine“, „Nije u redu da gradonačelnik za svoje stranačko pozicioniranje koristi sve građane“, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Foto: Printscreen/Društvene mreže
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Nikola Dašić je najavio da će ove godine biti dodeljene ukupno tri Plakete svetog Đorđa.

To je, inače, gradsko priznanje koje se dodeljuje domaćim ili stranim pojedincima i institucijama za izuzetan doprinos u afirmaciji i promovisanju grada u zemlji i inostranstvu, kao i za pruženu pomoć Gradu i građanima.

Osim predsednika Vučića, Plaketu će dobiti i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i preduzeće „Agromarket“.

Bilo je i građana koji su na mrežama insinuirali na predsednikovu sujetu, pa je jedan od komentara bio „da se predsedniku neće svideti što ima još dobitnika Plakete“.

„Samo plaketa i to uz još dva druga dobitnika.!? Slabo je to. Mislim da se predsedniku neće dopasti ovakvo šlihtanje“.

Foto: Printscreen/Društvene mreže

Za sada nije poznato da li će predsednik Srbije prisustvovati svečanosti povodom Dana grada i lično primiti plaketu.

Radomir Nikolić Plaketu dodelio svojoj majci Dragici

Ovo nije prvi put da Kragujevčani negoduju zbog izbora zaslužnih pojedinaca kojima se dodeljuje gradsko priznanje.

Tako je 2018. godine, tadašnji gradonačelnik Radomir Nikolić, sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Plaketu dodelio Fondaciji svoje majke Dragice Nikolić.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Plaketu do sada dobijali akademici, umetnici, škole i jedan nobelovac

Među dosadašnjim nosiocima Plakete svetog Đorđa su Harold Pinter nobelovac i britanski dramski pisac koji se protivio NATO bombardovanju Srbije, zatim akademici – vajar Nikola Koka Janković i Nikola Hajdin doktor građevinskih nauka.

Plaketu su dobile Prva kragujevačka gimnazija i kragujevačka Muzička škola, muzičar Bora Dugić, sportisti Stevan Pletikosić i Luka Milivojević, kao i drugi zaslužni pojedinci i institucije.

Plaketa je 2021. godine, posthumno dodeljena Mikici Zdravkoviću, jednom od osnivača Arsenal festa, koji je u 47. godini preminuo od posledica koronavirusa.

BONUS VIDEO: Vučić uručio orden Orbanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare