Mikica Zdravkovic - arsenalfesta
Mikica Zdravković Foto: Arsenal FEST/Facebook

Mikici Zdravkoviću muzičaru i jednom od osnivača "Arsenalfesta", na svečanosti povodom Dana Kragujevca 6. maja,  postuhmno će biti dodeljena Plaketa svetog Đorđa, priznanje koje se dodeljuje istaknutim pojedincima za afirmaciju grada u zemlji i inostranstvu. 

Mikica Zdravković, preminuo je u novembru prošle godine od komplikacija izazvanih koronavirusom u 47. godini, a tokom svoje muzičke karijere ostavio je veliki trag na muzičkoj sceni  Kragujevca i Srbije kao basista bendova „Čovek bez sluha“ (ČBS) i „Vesele osamdesete“. Bio je jedan od osnivača regionalno poznatog festivala „Arsenalfest“ i veliki promoter tog muzičkog događaja. 

Na svečanom obeležavanju gradske slave na Đurđevdan, jedan od omiljenih kragujevačkih muzičara, Mikica Zdravković posthumno će dobiti priznanje za afirmaciju svog rodnog grada u zemlji i inostranstvu. Time će se pridružiti velikanima domaće i svetske javnosti  koji su ostavili neizbrisiv trag u razvijanju kulturne, društvene i sportske scene grada Kragujevca. 

Među dosadašnjim nosiocima Plakete svetog Đorđa su Harold Pinter nobelovac i britanski dramski pisac koji se protivio NATO bombardovanju Srbije, zatim akademici Nikola Koka Janković, vajar i Nikola Hajdin, doktor građevinskih nauka, sportisti Luka Milivojević i Stevan Pletikosić, muzičar Bora Dugić, kao i drugi zaslužni pojedinci i institucije. 

U obrazloženju za posthumno dodeljivanje Plakete, grad Kragujevac je naveo da je Mikica Zdravković svojim delovanjem oplemenio i zadužio muzičku scenu  Srbije i celog regiona, a odluku da posthumno bude odlikovan, doneo je gradonačlenik Nikola Dašić, na predlog prijatelja i poštovalaca dela ovog prerano preminulog muzičara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar