Mere koje je Vlada Srbije donela u petak, a koje su reakcija na dve ogromne tragedije koje su zadesile Srbiju prethodnih dana, prema oceni sagovornika Nova.rs, čist su populizam. Njihov cilj je da umiri javnost, a ne da reši problem nasilja u društvu, koje već decenijama “gajimo” i “hranimo”. Za to je potrebno da se angažuju svi slojevi posrnulog srpskog društva, a pre svega vrh države. On, međutim, i dalje ostaje toksičan.

Crna oluja podigla se u Srbiji onog trenutka kad je trinaestogodišnji K. K. ubio devet i ranio šest osoba u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Novi talas nesreće preplavio nas je dva dana kasnije kad je U.B ubio osam i ranio 14 osoba u mahnitoj pucnjavi u selima Dubona, Malo Orašje i Šepšin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je 10 mera za sprečavanje ovakvih tragedija, između ostalog i spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina. Zatim je Vlada Srbije u petak donela odluku o “razoružavanju Srbije” i pooštravanju kazni izmenama Zakona o oružju i municiji.

Vrh ledenog brega

Tim povodom profesorka krivično-procesnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Vanja Bajović kaže da se pooštravanje kazni za pojedina krivična dela nakon njihovog izvršenja u kriminologiji naziva kaznenim populizmom i mahom se obrazlaže „umirenjem javnosti“.

Vanja Bajović
Vanja Bajović. Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Kazne za oružje su i sada dovoljno visoke pa opet nisu sprečile izvršenje ovih monstruoznih zločina. Ako je potrebno razložiti predložene mere, što se tiče izmena zakona, moram da kažem da zakon ne rešava uzrok, već je kazna za posledicu. Pravo služi samo da sankcioniše, to je krajnja mera koja se primenjuje kad ne daju rezultate socijalne, pedagoške, društvene, zdravstvene, kulturološke mere… Dakle, potrebno je pažnju posvetiti rešavanju uzroka za sve ovo što se dešava”, kaže Bajović i dalje navodi:

“Kad je reč o smanjenju starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina, podržavam ovu meru, eventualno bi se moglo razmišljati i o tome da se ona ne snižava za sva, već za krivična dela sa elementima nasilja. Na posletku, jesam i za to da se upotreba oružja ograniči, ali znamo da svaki vid prohibicije vodi ka stvaranju crnog tržišta. Plašim se da će zbog razoružavanja procvetati crno tržište oružja, a to ne znam kako bi se rešilo”.

Profesor dr. Marija Đorić, politikolog i stručnjak za terorizam, smatra da su ove mere tek vrh ledenog brega.

Medju nama Dr Marija Djoric
Dr Marija Đorić Foto:Nova S

“Pozdravljam nove mere o razoružanju, uključujući i pooštrenje kaznene politike i smatram ih dobrim. Ali to je tek vrh ledenog brega. Suština je da rešavamo uzroke, a ne samo posledice problema. Mi smo kao društvo u velikoj moralno-vrednosnoj krizi i moramo da krenemo od tog nivoa. Od 90-ih godina stvaramo nesigurno društvo za naše mlade koje je puno nasilja. Nasilje je normalizovano kao način komunikacije na svim nivoima: u medijima kroz veličanje kriminalaca i prostitutki, rijaliti programima, političkom diskursu”, kaže Đorić za Nova.rs.

Došli smo do toga, navodi ona, da su “profesori degradirani, da su poštenje i dobrota prevaziđene kategorije, a primitivizam i prostakluk poželjne vrednosti”.

“Ako se kao društvo sad ne resetujemo u vrednosnom smislu reči, nemojte se čuditi novom talasu nasilja. Vreme je da ovo shvatimo kao priliku da promenimo izopačene društvene vrednosti, da se ujedinimo i ponudimo bolje sutra našoj deci. Nisu oni krivi, mi smo. Odrasli su dužni da stvore sigurno okruženje deci. Nadam se da će nas ova tragedija ujediniti, jer bi dalja polarizacija društva bila pogubna po sve nas, a najviše po mlade. Frojd je rekao da je dete otac čoveka. Ako su nam deca danas ovakva, razmislite kakav će biti sutrašnji svet”, navodi Đorić.

Potrebne su decenije da iz ovoga izađemo

A kakva bi mogla biti deca koja žive u društvu u kojem sa svih strana upijaju nasilje? Od društvenih mreža, preko rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u kojima je čak i fizičko zlostavljanje gotovo svakodnevna situacija, do same političke scene na kojoj se govori čistim jezikom mržnje. Čak ni Skupština Srbije toga nije pošteđena. Štaviše, parlament postaje mesto odakle se šalju apsolutno neprimerene poruke…

Da bi izašli iz tog začaranog kruga biće potrebne decenije, smatra psiholog Ana Mirković.

Ana Mirković, psiholog, psihološkinja
Ana Mirković Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“Najavljene mere, pooštravanje kazni i izmene zakona, neće ništa promeniti, jer se mi samo bavimo formom, a ne suštinom. Sve što se dogodilo u prethodnih nekoliko dana je previše kompleksno i normalan ljudski mozak tu količinu užasa i tuge ne može da prihvati. Ovo je posledica društvene i vrednosne degradacije koja traje više od 30 godina, na šta mi decenijama pristajemo. Potrebno je verovatno još bar toliko vremena i da iz ovog izađemo, pod uslovom da krenemo danas i da sve instance sistema posvećeno rade na tome”, kaže Mirković za Novu.

Na rešavanju i suzbijanju ovolike količine nasilja potrebno je raditi sistemski, potrebno je uključiti hiljade eksperata i raditi sa svakim građaninom…

“Pored roditelja naravno, u to moraju da budu uključeni psiholozi, pedagozi, nastavnici, zaposleni u socijalnim službama… Neophodno je raditi na promeni atmosfere u društvu, redefinisanju vrednosti, podršci, edukaciji, osnaživanju svih građana, a ponajviše dece i mladih. Mi vidimo da smo nakon ove dve stravične tragedije dobili duboku polarizaciju društva. S jedne strane su oni ljudi koji aludiraju na dobro u ljudima, apelujući da budemo tolerantniji, empatičniji, a sa druge, koja je mnogo glasnija – na zlo, osvetu, osudu, pa i na vraćanje smrtne kazne. Stvari moraju da se menjaju od vrha, a vrh je toksičan. Ove najavljene mere su samo privid da se nešto radi, da država ima odgovor na situaciju. Država nema odgovor, ali mora da preuzme potpunu odgovornost za sve što se dešava”, zaključuje Mirković.

Šta je predlog Vlade

Podsetimo, Vlada Srbije u petak je donela odluku da će Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno pripremiti izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja. Za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja. Izmenama ovog zakona biće predviđene obavezne provere lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja, uključujući i lovačko oružje, a koje bi podrazumevale obavljanje lekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance. Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.

Predsednik Vučić je najavio i da će u narednih šest meseci biti primljeno oko 1.200 policajaca koji će biti raspoređeni po školama.

BONUS VIDEO: Kako sačuvati pshičku stabilnost dece i odraslih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare