Dušan Vučićević Foto: medija centar beograd

Docent na FPN Dušan Vučićević izjavio je u emisiji Studio N1 Live da očekuje prevremene parlamentarne izbore jer je "iz ugla vladajuće stranke dobro da predsednički, beogradski i republički izbori budu spojeni". On, međutim, nije isključio ni ostale opcije, jer se "pokazalo da država može da funkcioniše bez Skupštine i sa Vladom koja ima tehnički karakter".

Govoreći o Vladi Srbije i njenom formiranju, on navodi da smo “ i u prethodnom periodu, mi smo navikli da institucije ne rade kako bi trebalo u demokratskom društvu“.

„Nisam siguran šta je razlog što toliko dugo nemamo Vladu. Slušao sam svakakve argumente, ali ne znam koliko su važni, jer mi nemamo ni predsednika parlamenta, ni potpredsednike. Kada bi se tumačilo da nemamo vladu jer postoje dogovori koalicionih partnera i njihovi ishod, onda mi definitivno nije jasno zašto nemamo još predsednika parlamenta, pošto je gotovo izvesno da će predsednik Skupštine biti iz SNS, da će jednog potpredsednika dobiti SPS, drugog SPAS, a trećeg neki od predstavnika manjina“, kazao je Vučićević.

Dodaje da smo zbog svega toga predsednika parlamenta mogli da imamo nakon konstitutivne sednice, ali da je očigledno da je „negde zapelo“.

Komentarišući sastav Vlade Srbije, on smatra da će odluku o tome doneti samo jedna osoba, „u zavisnosti od toga šta će doneti najviše koristi i ostvariti najmanje gubitke“.

„Meni izgleda da će biti prevremenih parlamentarnih izbora, zato što idu i beogradski, i predsednički, i pretpostavljam da je iz ugla korisnosti za SNS dobro da izbori budu spojeni. Međutim, ne isključujem nijednu odluku, pretpostavljam da se čeka sednica Glavnog odbora SNS, jer ispada da država na ovakav način može da funkcioniše, bez Skupštine i sa vladom koja ima tehnički karakter“, istakao je on.

Vučićević je podsetio da se čekanje sa formiranjem vlade dešavalo i u prošlosti i procenjuje da se to radi zbog „borbene gotovosti u Srpskoj naprednoj stranci“. On je ukazao i na to da su zemlje u okruženju imale izbore nakon naših, ali da su već formirale vlade i ostale institucije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar