Foto:Tanjug/Jadranka Ilić; Nova.rs; Vojska Srbije

Poslednja kriza na severu Kosova bila je signal predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da još jednom podigne stanje borbene gotovosti. Puna pripravnost vojnika, ali i policije, koji su još uvek iz nepoznatih razloga raspoređeni duž kopnene zone bezbednosti oko Kosova doneće milionske troškove Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju na konferenciji za medije da je izdao najvažnija naređenja u vezi sa aktuelnom krizom na severu Kosova.

„Mi smo preduzeli odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine, u skladu sa tim izdao sam najvažnija naređenja i Savet za nacionalnu bezbednost ih je prihvatio i moram da kažem da sam jako ponosan na naše vojnike i policajce, a pre nego što neko naređenje dobiju, osim uzbune ili podizanja borbene gotovosti, za upotrebu bilo čega, milion puta ćemo pre toga pokušati da sačuvamo mir i sigurnost naših građana“, rekao je Vučić za RTS.

Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Nakon toga vojska je deo svojih kapaciteta i snaga prebacila na prostor oko Raške i Kuršumlije, ali do sada se nisu pojavili zvanični podaci kakve konkretne korake je država preuzela.

Imajući u vidu da je i policija podigla borbenu gotovost, o čemu je govorio i ministar policije Bratislav Gašić, grube procene su da stanje povećane borbene gotovosti stvara milionske izdatke za državu.

Sagovornici Nove objašnjavaju da je nepotrebno podizati borbenu gotovost koja ima za cilj isključivo stvaranje medijske slike, dok se novac troši na gorivo, hranu u kasarnama, dnevnice, higijenu…

Vojni analitičar Aleksandar Radić podvlači da je praktično nemoguće utvrditi koliko tačno država izdvaja za stanje borbene gotovosti jer javnost ne raspolaže sa svim operativnim podacima.

„Konkretno, koje jedinice i u kolikom obimu su prevedene u meru borbene gotovosti svakako je jedna od najbolje čuvanih tajni u ovoj zemlji. Naravno, ukoliko ta mera ima smisla. U svakom slučaju gotovo je nemoguće proceniti koliko država u ovom trenutku izdvaja za stanje povećane borbene gotovosti, jer nikakve informacije nemamo. Mi možemo na osnovu nekih snimaka da zaključimo koja vozila se koriste ili nešto poput toga“, priča naš sagovornik.

Aleksandar Radić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Bez obzira na odsustvo podataka, Radić naglašava da troškovi postoje – premeštanje snaga, dnevnice koje se plaćaju, ali i sve druge aktvnosti.

„Takvi troškovi su opravdani ukoliko imaju određenu svrhu, ali kod nas prevođenje dela jedinica u stanje borbene gotovosti pretvorilo u politički igrokaz. Posle vojnih vežbi, smotri, parada, sada je i nešto što je suštinska vojna aktivnost pretvoreno u paradu za medije. Ovde se sve pravi za kamere, a već ritualno se dešava da se vojska spušta do Raške gde se obavezno fotografiše ministar odbrane. Zbog toga se postavlja logično pitanje da li je svrsishodan svaki dinar koji se uloži u ovakve svrhe“, objašnjava Radić.

Pročitajte još...

Naš sagovornik napominje da se zbog svega navedenog stanje borbene gotovosti doživljava kao nešto olako, zbog čega se gubi na snazi.

„Ta silna pomeranja snaga stvorila su sliku da je to nešto što je bitno za televiziju i mislim da bismo mogli dosta da uštedimo kada bismo samo rekli da to radimo, a da ništa ne preduzmemo“, zaključuje Radić.

Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbije navodi da se u ovom trenutku, prema nezvaničnim informacijama, oko kopnene zone bezbednosti nalazi blizu 7.500 vojnika koji primaju dnevnicu od 1.800 dinara.

„Ljudi koji su angažovani u tim snagama po zakonu bi trebalo da dobijaju dnevnice za angažovanje u tim uslovima. To je trenutno najveća dnevnica jer se svi oni nalaze uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, odnosno u kopnenoj zoni bezbednosti. Ta dnevnica iznosi 1.800 dinara, koliko dobijaju vojnici u bazama“, objašnjava Antić.

Novica Antić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naš sagovornik napominje da je prema nezvaničnim informacijama, u ovom trenutku na pomenutom zadatku angažovano oko 7.500 vojnika koji se nalaze u uslove kasarne.

„To znači da vojska mora da im obezbedi ishranu, za svih 7.500 ljudi. Pored toga, imali smo kretanje čitavih jedinica, pa dodajte na to gorivo, održavanje higijene, sve su to izdaci za državu. Samo za izdvajanje za vojne vežbe daju se milionski iznosi, a ni sada nije ništa manje novca potrebno za ovu operaciju“, priča Antić i dodaje da je upitna zakonitost pokretanja jedinica.

„Vi kada pogledati koji su zadaci u uloga vojske, njena osnovna uloga je da brani zemlju od spoljnog neprijatelja. Ako je Kosovo Srbija, nama ne preti tamo vojni neprijatelj. Trebalo je da reaguje u tom slučaju žandarmerija, odnosno policija. Stavljanje vojske u upotrebu na ovaj način mora da prođe Skupštinu Srbije“, zaključuje Antić.

Bonus video: Vučić o podnošenju zahteva da se vrate srpska vojska i policija na Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare