Rezolucija o Srebrenici usvojena je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a Srbija nije proglašena genocidnom državom, niti su Srbi predstavljeni kao genocidni narod. Međutim, ne može bez “problema”, pa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao govor za koji je kasnije rekao da je “ekser u sanduk” njegove karijere. Sagovornici Nove smatraju da nije baš tako, te da je sve što je prethodilo glasanju u Njujorku, kao i ono što se dešavalo na sednici održanoj u četvrtak, samo deo Vučićeve kampanje za domaću javnost. Kad je reč o posledicama rezolucije po samu Srbiju, smatraju da ih nema.

Rezolucija kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja i osuđuje se negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca usvojena je u četvrtak u Generalnoj skupštini UN.

To glasanje je nedeljama unazad glavna tema koju je vlast nametnula. Zastrašivali su nas da ćemo biti proglašen za genocidan narod. Poruke da to nismo svetele su sa kule Beograda na vodi, grad je bio preplavljen bilbordima, a predsednik Vučić krenuo je u Njujork ispraćen molitvama i blagoslovima partijarha Porfirija i ogrnut srpskom zastavom, koju je uneo u zgradu UN. Zastavama su bili ogrnuti i ministri Vlade Srbije i predsednica parlamenta Ana Brnabić, koji su skupa gledali direktan prenos sednice u Beogradu, na kojoj je Vučić održao govor kojim se, istina, zamerio nekim velikim zemljama u Evropskoj uniji. Prvenstveno Nemačkoj.

Aleksandar Vučić Foto: RTS

“Ja sam večeras ovde završio karijeru. Mnoge mi stvari neće oprostiti, ovo je bio ekser u sanduk. Uradio sam sve, oni su uradili sve da nas ponize, a mi se vinuli u visine. Ja ne mogu da kažem da smo mi pobedili jer su takve procedure, ali svima je jasno kakav je rezultat“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Njujorku nakon usvajanja Rezolucije.

Oglasila se potom i predsednica parlamenta Ana Brnabić koja je poručila da će joj biti teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije.

Govoreći o Vučićevom ‘ekseru’ i mogućim posledicama po njegovu karijeru, ali i samu Srbiju,, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Novu kaže da misli da ih neće biti.

Vučićeva patetika

“Mislim da će ova ratoborna retorika koju slušamo unazad nekoliko nedelja brzo smiriti i da neće imati nikakve posledice, a pogotovu ne one koje spominju predsednik Aleksandar Vučić i predsednica parlamenta Ana Brnabić. Evo ja sam se jutros probudio i Srbija nije proglašena za genocidnu državu, a Srbi nisu genocidan narod, kako su nas zastrašivali”, kaže Jakšić za Novu i nastavlja:

“Takođe, mislim da ništa neće biti ni od te kategotizacije koju Vučić spominje – da će se posle rezolucije znati ko su nam prijatelji, a ko će biti partneri. To on često koristi kad govori o Rusiji i Kini, ističući to prijateljstvo. Međutim, situacija je takva da ćemo mi možda smatrati Gabon prijateljima, ali ćemo i dalje nastaviti poslovnu saradnju sa Nemačkom koja je bila kosponzor Rezolucije ili sa Amerikom koja je takođe glasala za njeno usvajanje”.

Boško Jakšić Foto:Zoran Mrdja/Fonet

Dakle, neće biti zaustavljena prodaja zgrade Generalštaba ili neki drugi projekat koji je ova vlast ugovorila sa državama koje su, ipak, podržale rezoluciju.

“To je obična Vučićeva patetika, kao i ona zastava kojom se ogrnuo u zgradi UN, što je svakako kršenje propisa ponašanja”.

To se nije radilo ni u srednjem veku

Govoreći o zastavi kojom se ogrnuo predsednik Srbije, ali i onima u koje su, poput navijača, bili umotani ministri u Beogradu, bivši diplomata i ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić za Novu kaže da se tako nije radilo ni u srednjem veku.

“Pre zastava smo imali prizivanje gospoda Boga i vasionskih sila, natpise na kuli u Beogradu na vodi da Srbi nisu genocidan narod, što na kraju niko nije ni rekao, a onda i nalog sa zastavama…. Sa mog stanovišta, nikad se patriotizam tako ne manifestuje. Onaj ko to na taj način radi i nije pravi patriota. Tako se nije radilo i u srednjem veku. Zaista mislim da je sve to za potrebe domaće javnosti, a Vučićeve izjave o ekseru u kovčeg njegove karijere tumačim samo na način da je shvatio da ga je međunarodna zajednica u potpunosti pročitala i da više ne može da im podvaljuje. Nikako drugačije”, zaključuje Đukić i dodaje:

“Svake godine se te tenzije sve više podižu, ne fali nam Dana D, a čini se da je sad kulminiralo. Mada, možda grešim, jer ova vlast je vrlo kreativna, tako da me ne bi čudilo da ubrzo smisle nešto drugo… Poenta je u tome da se vlast, a pogotovu Aleksandar Vučić predstave spasiocima, jedinim borcima za državu i narod, za sve i svja u ovoj državi”, kaže Đukić.

O odnosima u regionu posle rezolucije

Kad je reč o odnosima u regionu, na pitanje da li nakon usvajanja rezolucije oni mogu biti dodatno pogoršani, Boško Jakšić odgovara:

“Ti odnosi su već naručeni, ali ne vidim da će se desiti situacija poput one iz 2008. godine kada su proterani ambasadori Makedonije i Crne Gore jer su priznali nezavisno Kosovo. Generalno gledano, mislim da Vučić nema razloga za jutnju na Crnu Goru, jer je njihov amandman doprineo tome da se ovde na posletku ne govori ni o kakvoj kolektivnoj već o individualnoj odgovornosti. Što se BiH tiče, mislim da su pretnje Milorada Dodika o otcepljenju Republike Srpske takođe prazna priča. Takva vrsta destabilizacije regiona za Evropu sigurno ne dolazi u obzir”, zaključuje Jakšić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare