Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za TV Prva da je do izbora ostalo još 45 dana, a komentarišući zahteve zahteve opozicije da se oni odlože, on je upitao da li onda treba da produži vanredno stanje, ukine Ustav i zakone. Vučić je naveo da će na kraju svi da izađu na izbore, u ovoj ili onoj formi.

„Nemam nove informacije, ali slušam ih šta govore. Izaći će na izbore u Starom gradu, na Vračaru, Šapcu…, tamo gde misle da mogu da pobede. Tako da ispada da tu postoje uslovi, a na drugim mestima ne. Nadali su se da će korona još značajnije da nas uruši, a u stvari se radi o tome da nemaju podršku naroda“, naveo je on i dodao da opozicija treba da izađe na izbore, a „ne da urušava ugled zemlje“.

On je izjavio da su vodili jako dugo kampanju kako nema uslova za izbore i o užasu u Srbiji, a na kraju će da izađu na izbore.

Vučić je rekao i da ne bi voleo da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima i da bi voleo da se pronađe bolji kandidat.

Na konstataciju novinara da mu niko neće poverovati, napominje da mu je malo ko verovao i za druge stvari o kojima je govorio, kao što su reforme, da će Kosovo biti vraćeno na pregovarački sto, da ćemo biti prvi po stopi rasta, imati stabilan dinar, suficit…

Govoreći o incidentu ispred Skupštine, Vučić je izjavio da je tamo bilo 26 lica koja su bila sklona nasilju, a od toga je 12 privedeno. Kako je naveo, jedna od tih osoba je na 13 godina zatvora bila osuđena zbog trgovine drogom, jedna na tri godine robije zbog razbojništva, a jedna zbog nasilničkog ponašanja.

„Otvorićemo 10 fabrika“

Vučić je rekao da će u narednih nekoliko meseci otvoriti 10 fabrika.

„Biće dve fantastične investicije u Novom Sadu. U Čačak dovodimo izuzetnu fabriku. Svuda će ih biti. Od Ćurpije, do jedne nemačke fabrike u Mionici“, naveo je on.

„To je kao da ste nekog uzeli iz najgoreg zatvorskog odeljenja. Najgori je bio onaj koji je osuđen na 13 godina robije zbog trgovine drogom“, naveo je Vučić.

On je rekao da je cilj države da pokaže da se neće uplašiti onih koji misle fašističkim metodama da preuzmu vlast.

„Država je dovoljno jaka da sačuva demokratske vrednosti i pravni poredak. Nećemo dozvoliti da nas spreče da posle dva meseca zatvaranja naše zemlje napravimo ekonomski bum i da budemo najuspešnija zemlja“, rekao je Vučić.

On je rekao da je svaki građanin osetio sramotu zbog onog što se desilo ispred parlamenta, kao i da su mere preduzete, te da će vidi kakvu će odluku doneti sudija.

„Obradović nije mogao da bude uhapšen“

Vučić je naveo da, iako je sve političke stranke pozvao da osudi incident ispred Skupštine, to nisu učinili partneri Dveri.

„Batinjanje nije politika. To nije Srbija kakvu želimo. Pozivam građane, nevezano za to za koga će da glasaju, da se nasilju svi suprotstave, da čuvamo našu zemlju i vrednosti“, izjavio je predsednik Srbije.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

On je rekao da Obradović nije uhapšen, jer narodni poslanik ne može da bude priveden, osim u slučaju da je uhvaćen u vršenju krivičnog dela za koje je zaprećena kazna veća od pet godina zatvora, što ovde nije slučaj.

„Ovo je prvi put da je jedan poslanik van Skupštine pretučen. Bilo je svega u Skupštini i udaranja, pesničenja, gurkanja… Ovo je prvi put da se to desi van parlamenta. Naše društvo nije polarizovamo. Ovde nemamo dva pola. Ovde imamo ekstremnu grupu, koja se ekstremno ponaša zbog političke nemoći“, naveo je Vučić i rekao da to nije politika, niti Srbija kakvu želimo u svetu.

„Oni su današnjim slikama naneli ogromnu štetu našoj zemlji“, dodao je on.

„Nadam se da će u Prištini biti nekog sa kim ćemo  moći da razgovaramo“

Vučić je odbacio navode Aljbina Kurtija o nekakvom dogovoru s Hašimom Tačijem o Kosovu i rekao da se nada da će u Prištini biti nekog s kim će predstavnici Beograda moći da razgovaraju.

„Sa Tačijem nisam imao ozbiljan razgovor ne pamtim od kad. To su zavereničke, besmislene teorije. Nije to Kurti rekao zbog mene, već zbog Tačija“, naveo je on.

Vučić je izjavio da se u Prištini tuku između sebe i da su u stanju da jedni druge optužuju za sve. On je rekao da čim bi imao bilo šta da kaže, odmah bi to i rekao građanima Srbije, bez obzira na okolnosti i što je to teško.

„Rekao bih to građanima u nadi da nešto imamo za budućnost, ali nemamo ništa, nemamo ni razgovore“, dodao je on.

Ispred Skupštine Srbije jutros je došlo do incidenta, kada su lider Dveri Boško Obradović i poslanici tog pokreta napali ministre i poslanike vladajuće koalicije prilikom ulaska u zgradu.

Članovi Dveri preprečili su put ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i poručili mu da će “ići na robiju”. Kamere N1 snimile su poslanika Marijana Rističević kako ulazi u zgradu sa pocepanim sakoom.

Zbog incidenta je reagovalo i skupštinsko obezbeđenje, a Obradović je izjavio da nije došlo do fizičkog nasilja.

MUP je saopštio da je policija po nalogu nadležnih državnih organa privela 15 osoba koje su učestvovale nasilju ispred parlamenta, napali Marijana Rističevića i druge narodne poslanike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare