Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u utorak uveče na RTS-u, kada je trebalo da “otkrije istinu” o dijalogu u Briselu i davanju saglasnosti na Evropski plan za Kosovo. U ovoj verziji istine bilo je mnogo nelogičnosti, začuđenih pogleda i zaprepašćenosti voditelja, mnogo bespotrebnih informacija, a bila je tu i jedna tabla. Mnogo skupa.

“Znam ja šta vas interesuje, nemojte da se sekirate. Za vas ću posebno da odgovorim sve. Kod vas sam dobrodošao svaki dan, što bi rekla deca – tamo mi berete uši, a ne pitate. A večeras ja odgovaram… It’s my turn (moj je red)“, rekao je Vučić u utorak pre podne na konferenciji sa evropskim komerarom za proširenje Oliverom Varheljijem, najavljujući gostovanje na javnom servisu.

Ova emisija trebalo je da donese odgovore na nekoliko važnih pitanja. Da li saglasnost Srbije sa Evropskim planom za Kosovo znači i neformalno priznanje Kosova? Da li je Srbija pogazila svoje crvene linije i saglasila se sa prijemom Kosova u Ujedinjene nacije? Šta se dešava sa formiranjem Zajednice srpskih opština?

Oni koji su pomno pratili obraćanje predsednika, nisu dobili odgovor ni na jedno od njih.

Ne piše, ali suštinski “da”

Što se tiče prvog pitanja, Vučić je rekao da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu kazao da ne može da se priča o međusobnom priznanju i ulasku tzv. Kosova u UN. Dodao je i da on neće priznati Kosovo.

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

“A posle mene gledajte šta ćete, samo ću i tada da gledam kako ćete da se čudite navodno i kako ne razumete”, rekao je Vučić.

Zatim je voditelj Zoran Stanojević kazao da po ovom predlogu nije predviđeno nezavisno Kosovo i da to u njemu ne piše.

“Ne piše ali suštinski da. Kako to ne piše, pa ste ovde pričali o de facto priznanju? Kad sam ja ovde, onda ne piše, a kad nisam ovde to je de facto”, rekao je Vučić, a ostade enigma da li piše ili ne piše, da li je priznanje ili nije.

Sad smo stvarno zbunjeni

Zatim se govorilo o članstvu Kosova u UN. U četvrtoj tački prihvaćenog plana piše da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, dakle ni u UN. A to je jedna od crvenih linija o kojima je Vučić govorio nedavno u Skupštini Srbije.

Aleksandar Vučić Foto: RTS printscreen

Na pitanje novinara da li to znači i saglasnost za UN, Vučić kaže:

“Podrazumeva, zato nisam potpisao”.

Zatim ga Stanojević pita kakav je manevarski prostor Srbije da se tu nešto promeni, na šta je predsednik rekao “nikakve”.

Novinar dalje pita šta je onda rešenje, predsednik odgovara “pa ništa, da pravimo implementacioni plan i mapu puta”.

Zoran Stanojević Foto: RTS printscreen

“Vi kažete da sam zbunjen, ali zaista sam zbunjen, ako je ovo non negotiable, ako ne može da se menja a postoje stvari koje mi zahtevamo da se promene, šta je rešenje”, upita tad zbunjeni voditelj.

“Rešenje je u implementaciji”, reče Vučić, a “zbunjeni” ostadoše i gledaoci.

Predsedniče, da li ste išli turistički?

Uoči odlaska u Brisel Vučić je rekao da tamo može da ide samo turistički sve dok ne bude osnovana Zajednica srpskih opština.

“Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim ili posle ne znam čega, nemojte da me zovete”, rekao je Vučić.

Od ZSO ni traga ni glasa, a Vučić je na pitanje voditelj agde se na Mapi puta nalazi ZSO, kaže:

“Nigde, jer je Kurti nije prihvatio”.

Deco, tabla je samo za predsednika

Pred kraj emisije predsednik je uzeo tablu n akojoj je počeo da piše podatke o prosečnim platama u regionu, iako to nikakve veze nema sa sporazumom s Prištinom.

Aleksandar Vučić Foto: RTS printscreen

“Ovo je moja tabla, Kinezi su mi je kupili, veoma je skupa. Ne preporučujem zbog cene, inače izvanredna, meni služi mnogo”, rekao je Vučić, a na pitanje voditelja kad će škole u Srbiji da imaju nešto slično, odgovara:

“Uh, ovo su skupe table”.

BONUS VIDEO: Kako se sinoć predsednik ponašao prema voditelju i kući u kojoj je gostovao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare