Đeljalj Svećlja Foto:Tanjug/AP Photo/Florent Bajrami

"Broj policajaca koji su dali ostavke nije mali - 578. Ali u stvarnosti je broj policajaca koji su služili Kosovu bio mnogo manji", rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svečlja i dodao da je Vučićev plan da delimično okupira Kosovo.

Optužio je bivše policajce sa severa, poput komandira Nenada Đurića i šefa operative Aleksandra Filipovića, da su služili Srpskoj listi i Vučiću, te saopštio da oni neće moći da se vrate u KP, prenosi KoSSev.

„Ne postoji mogućnost da se vrate u Kosovsku policiju, oni su i dalje pod istragom. Nenad Đurić više ne može da se vrati u Kosovsku policiju“, kazao je Svećlja u gostovanju na T7.

Nakon što je ostavke podnelo 578 Srba – pripadnika Kosovske policije, Svečlja kaže da najmanje 50 odsto „nije služilo Kosovu“, već Srbiji, prenosi Gazeta Express. Sa druge strane, tvrdi da su neki od njih podneli ostavke „pod velikim pritiskom Srbije“.

„Stisnuti i poniženi, podneli su ostavke. Negde 50 odsto ovih policajaca uopšte nije bilo u službi Kosovske policije“, rekao je Svečlja.

Ujedno je ocenio da Kosovskoj policiji neće nedostajati policajci poput Nenada Đurića. Jer, kako kaže, ni on nije služio Kosovu.

„Nenad Đurić je učestvovao na sastancima Saveta bezbednosti Srbije. Kosovskoj policiji uopšte neće nedostajati Đurić i Filipović. To su bili policajci koji su služili Srpskoj listi, Beogradu, Vučiću“, izjavio je Svečlja, prenosi Express.

Za nedavno odlikovanje Đurića, Svečlja kaže da je to Vučićev pokušaj da ohrabri druge.

Kada je u pitanju situacije na severu, Svećlja je naveo da ima dovoljno policajaca koji rade sa izuzetnom voljom da održavaju situaciju. Sa druge strane, kazao je da nisu svi srpski policajci podneli ostavke. Ipak, najavio je da će biti raspisan konkurs da bi se dopunio broj policajaca.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova je zatražio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građane Kosova „ostavi na miru“ i da se „ne meša u unutrašnja pitanja Kosova“. Traži i da se ne pale automobili i kuće Srba sa severa.

Svečlja je na T7 rekao da su svesni da su Vučićevi planovi destabilizacija Kosova i njegova delimična okupacija. Još jednom je kazao da na severu postoje „elementi ruske obaveštajne službe“, koji pokušavaju da „izazovu iskre sukoba“ i da pogoršaju bezbednosnu situaciju na Kosovu. Podsetio je na slučajeve deportacije ruskih državljana, navodeći da oni „nisu proterani radi zabave“.

„Svi koji ugrožavaju stabilnost Kosova biće proterani“, zaključio je Svečlja.

Bonus video: Atmosfera na mitingu Srba u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare