Nikola Petrović Foto: Vesna Lalić

Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića i bivši direktor Elektromreža Srbije, potpredsednik je Privredne komore Srbije.

To je na Tviteru objavila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, a ta informacija se može videti i na sajtu PKS.

Nije poznato kada je Petrović postavljen na tu poziciju, a kako se može videti na sajtu, predsednikov kum je i jedan od članova Upravnog odbora.

Nikola Petrović PKS

Inače, nedavno se u međunarodnom projektu „Pandorini papiri“ pojavilo ime Nikole Petrovića.

Kako je pisao KRIK, otkriveno je da je Petrović 2016. bio vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim ostrvima, preko koje je imao račun u Švajcarskoj u vreme dok je bio direktor EMS-a.

Vlasništvo nad tom firmom nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i time počinio krivično delo, jer je po zakonu bio dužan da to učini.

KRIK je pisao i da firma „Arkshore International“ nije jedina ofšor kompanija koju je imao Petrović. U januaru 2019. osnovao je kompaniju „Fabergé Advisors” u Luksemburgu i tako tajno ušao u niz poslova u Srbiji – uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz.

Posredstvom ove firme, Petrović je kupio avio-kompaniju „Air Posh” od Stanka Subotića. KRIK je otkrio da je prodaja obavljena ispod cene, jer je Petrović firmu platio 100.000 evra, a ona u svom posedu ima avion vredan više od pola miliona evra.

Upitan da prokomentariše ove navode, Vučić je u februaru ove godine na konferenciji za novinare rekao da nema pojma čime se bavi njegov kum Nikola Petrović, navodeći da ima 75 kumova.

Mediji su objavili da je Vučićev kum vlasnik, preko povezanih firmi, bar 10 mini-hidroelektrana u Srbiji. Prema istraživanju CINS-a, od oko 21,5 miliona evra, koliko je država isplatila vlasnicima malih hidroelektrana (MHE) za otkup struje u 2020. godini, najviše je, preko 2,8 miliona, otišlo Elektroprivredi Srbije (EPS).

BONUS VIDEO: Marinika Tepić: Direktor Telekoma dao milione evra Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare