Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini UN je apsolutni izraz politike koja se ovde vodi već duže vreme, a to je politika udaljavanja od Evropske unije i zapadnih vrednosti, ocenio je novinar i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Jakšić je precizirao da to ne mora nužno da znači i približavanje Rusiji, i da je u Vučićevom govoru bilo elemenata balansa, ali da je, ako bi se merilo „na apotekarskoj vagi“, u njemu bilo mnogo značajnije kritike Zapada, nego Istoka koje su se, kako je ukazao, svele na to da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa i Ukrajine.

On je podvukao i da se između ruske invazije na Ukrajinu i situacije na Kosovu, ne mogu praviti paralele, jer se, iz vizure Zapada, nezavisnost Kosova tumači kao završna faza raspada Jugoslavije, za razliku od Ukrajine, gde se SSSR raspao pre dve decenije, i gde je ruska invatija jedan sasvim novi simptom.

„Svi pokušaji povlačenja paralela između Kosova i Ukrajine u suštini odražavaju želju Istoka, odnosno Kremlja, da se napravi to poređenje“, mišljenja je Jakšić.

Srbija propušta priliku da „kapitalizuje“ na Zapadu

Dodao je, međutiom, da ukrajinska kriza istovremeno potencira koliko je važna Srbija na Balkanu, kao i da bez nje nema mira u regionu.

Srbija, kako je rekao, danas ima ozbiljnu šansu da „kapitališe na Zapadu“, ali to ne čini.

Boško Jakšić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Zašto ne insistiraju kod Amerikanaca da se ponašaju kao u vreme Informbirao, kada je Amerika, ne samo oružjem, nego i na druge načine, Jugoslaviji dala 400 miliona dolara, što su tada bile milijarde.

„Zašto taj kapital ne iskosrtitmo na taj način. Mi samo pričamo o benefitima od ruskog gasa, a neke moguće benefite koji bi bili od geostrateškog značaja ne koristimo“, upitao je Jakšić.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO -Vučić u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare