Današnji sastanak lidera zemalja regiona u Atini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević najavili su kao još jedan dan D za Srbiju. Kako su objasnili, danas se očekuje nova tura napada na Srbiju. Razlog su, naravno, Kosovo i Rusija. S obzirom da ovakve “krizne sastanke” Vučić najavljuje na svakih mesec do dva, postavlja se pitanje da li zaista imamo razloga za brigu? Sagovornici “Nove”, kažu - u svakom slučaju “da”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Atini prisustvuje neformalnom sastanku lidera zemalja regiona. Pored lidera Slovenije, Hrvatske, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Moldavije, Bugarske i Rumunije, najavljeno je da će sastanku prisustvovati i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na neformalnoj večeri planirana je razmena mišljenja o daljem toku procesa evrointegracija zemalja jugoistočne Evrope, kao i o stabilnosti i bezbednosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Jedna od tema biće i energetska bezbednost na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Vučić je gostujući u Dnevniku RTS rekao će ga posebno pritiskati zbog Kosova i sankcija Rusiji.

Još jedan “najteži period”

„Očekujem ne lak i važan sastanak. Neće Srbiji biti jednostavno u narednom periodu“, ukazao je Vučić.

aleksandar vučić printskin RTS
aleksandar vučić printskin RTS

Govoreći o situaciji u Ukrajini i neuvođenju sankcija Rusiji rekao da očekuje velike i teške, najteže pritiske dela međunarodne zajednice na Srbiju do sada, kako bi u narednom periodu uvela sankcije Rusiji.

„Pred nama je najteži period, biće veća gužva nego ikada. Očekujem da će se mnogo toga rešavati u narednih mesec dana. Daćemo sve od sebe da nastavimo da vodimo politiku kakvu vodimo“, rekao je predsednik Srbije i dodao da će se truditi da Srbija zadrži svoju politiku.

Slične poruke uoči ovog sastanka imao je i ministar odbrane Miloš Vučević, koji je kazao da su pritisci na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji konstantni i da će biti sve veći, te da se očekuju posebni napadi na Vučića upravo ovim povodom.

Miloš Vučević Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ovo je ko zna koji put po redu da predsednik Srbije najavljuje “najteže pritiske do sad”, pa se postavlja pitanje koliko ovog puta treba da budemo zabrinuti.

Korak po korak bliže izolaciji

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić smatra da je Vučićev strah od današnjeg sastanka u Atini sasvim opravdan.

Jelica Minić Foto:Aleksandar Barda/Fonet

“Korak po korak, Srbija tone u neku vrstu izolacije. Percepcija Srbije u međunarodnim krugovima je sve lošija, bez obzira što se sve više oslanjamo na uzak krug saveznika, kao što su Viktor Orban, Redžep Tajip Erdogan i Trampova opcija u SAD. To se moglo videti i na nedavno završenom sastanku u Budimpešti. Bojim se da je Vučićeva konstatacija tačna i da će se i u političkim razgovorima na specifičan način odraziti tretman svega što dolazi iz Srbije. Kao što je na primer onemogućen koncert Gorana Bregovića u Moldaviji. Sve je više slučajeva da se i roba iz Srbije na međunarodnim sajmovima diskriminiše bez obzira na dobar kvalitet i cenu”, kaže Minić i zaključuje:

“Implicitno, to sve upućuje na pogoršanje pregovaračke pozicije Srbije u odnosu na kosovsko pitanje i sankcije Rusiji, pogotovu što predsednik Vučić insistira na tome da Srbija neće menjati svoju politiku”.

Ključni sastanci na mesec dana

S druge strane, potpredsednik Stranke slobode i pravde i nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović smatra da je reč o još jednoj Vučićevoj fabrikovanoj krizi.

Borko Stefanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Njega 10 godina čekaju ključni sastanci u intervalima na mesec dana. U međuvremenu u Srbiji nema napretka, sigurnosti, ni mira. Koliko su ti navodni pritisci na njega veći, to je nama sve gore. Mislim da je iluzija da neko očekuje od malih autokrata na Balkanu da urade velike stvari, a da nema demokratizacije društva. Zato od ovog sastanka očekujem da predstavnici EU ponovo apeluju da se usaglasi spoljna politika sa politikom EU, da se uvedu sankcije Rusiji… Ali, isto tako znamo da je Vučiću draže da izoluje Srbiju. Jer u takvoj, izolovanoj državi, lakše se sprovodi nasilje i štiti korupcija”, navodi Stefanović za Novu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar