Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izbori za narodne poslanike održani su pre manje od dva meseca, nova vlada još nije formirana, a predsednik države Aleksandar Vučić, uprkos potpunoj dominaciji SNS u Skupštini, razmišlja da 2022, zajedno sa predsedničkim i beogradskim, raspiše i vanredne parlamentarne izbore. Sagovornici portala Nova.rs navode da bi Vučić mogao da povuče takav potez zbog straha od gubitka vlasti u Beogradu, ali i mobilizacije celokupnog članstva koje je manje motivisano da bude aktivno u kampanji ako je već zauzelo funkcije u republičkim i lokalnim vlastima.

Nakon izbora 21. juna Srpska napredna stranka u Skupštini Srbije ima potpunu dominaciju, ukupno 188 poslanika, a mandate su, ne računajući manjinske liste, osvojile još dve partije, za koje se ne očekuje da će nastupati kao opozicione.

PROČITAJTE JOŠ...

Sa takvim rasporedom u parlamentu, naprednjaci mogu bez problema sprovoditi svoj program, čak i menjati Ustav, za koji je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini.

Pa ipak, predsednik države Aleksandar Vučić pomenuo je mogućnost da bude formirana koncentraciona vlada, zbog Kosova, ekonomske krize i epidemije koronavirusa, pa da za godinu i po dana ponovo raspiše parlamentarne izbore.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, smatra da se Vučić plaši da će izgubiti vlast u Beogradu. On za Nova.rs navodi da lider SNS sebi ne dozvoljava nikakav poraz, a kamoli da izgubi glavni grad.

Foto;N1

„U slučaju da raspiše vanredne parlamentarne izbore on bi mobilisao celu stranku i pokušao da izvede što veći broj ljudi na glasanje. Na taj način pokušao bi i da skrene pažnju sa važnosti beogradskih izbora. Setite se i da je Boris Tadić raspisao vanredne predsedničke izbore i da je pogrešio. Moguće je i da će pogrešiti Vučić, ali to ne zavisi samo od njega, već i od opozicije“, kaže Popović.

On ističe da je važno da opozicione stranke nađu dobrog kandidata, koji bi mogao da uđe u drugi krug izbora, što bi za njih bio veliki uspeh.

„Ogroman broj Beograđana ogorčen vlašću“

„Cilj Saše Jankovića bio je ulazak u drugi krug, Vučića niko ne može da pobedi. Tako da postoje dve opasnosti za Vučića na narednim izborima – gubitak vlasti u Beogradu i drugi krug“, zaključuje Popović.

Da je Vučić u strahu od gubitka vlasti u Beogradu smatra i Bojan Pajtić, bivši predsednik DS i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. On navodi da je uspeh bojkota (izlaznost 35 odsto) u prestonici pokazao da je ogroman broj Beograđana ogorčen vlašću.

Foto: Vesna Lalić

„Beograd je prva tačka u Srbiji u kojoj SNS zbog socijalne i obrazovne strukture može da izgubi izbore“, kaže Pajtić.

On navodi da je razlog za rasipisvanje vanrednih izbora činjenica po definiciji aktivisti političkih stranaka nisu dovoljno motivisani da na njima učestvuju ukoliko se održavaju samo predsednički izbori.

PROČITAJTE JOŠ...

„Zauzeli su određene pozicije u lokalnim samoupravama i republičkoj administraciji. Međutim, ukoliko im poslaničke pozicije i funkcije u javnim preduzećima zavise od ishoda izbora, intenzivno će raditi u kampanji. Zato Vučić, između ostalog želi, da parlamentarne izbore održi sa predsedničkim“, zaključuje Pajtić.

On navodi i da Vučić želi da promeni svoju međunarodnu poziciju, koja je „kompromitovana“, jer u novom skupštinskom sazivu nema opozicije.

„Tako nešto ne postoji ni u Belorusiji. Više od dva miliona građana u Srbiji nema svoje predstavnike u Skupštini“, dodaje Pajtić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare