Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:REUTERS/Marko Djurica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić umanjio je nade da bi sporazum o ekonomskoj saradnji sa Kosovom uz posredstvom Sjedinjenih Država mogao uskoro dovesti do političkog sporazuma, prenosi Rojters.

Srbija i Kosovo su početkom septembra u Vašingtonu uz prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa potpisali sporazume o ekonomskoj normalizaciji.

U razgovoru za Rojters, Vučić je sporazume opisao kao veliki korak u pravom smeru, ali još uvek daleko od političke normalizacije.

„Mislim da su takvi sporazumi veoma važni za očuvanje mira i da jednom zauvek svi rešimo naše probleme kako bismo imali jasnu budućnost za našu decu“, rekao je Vučić.

„Ne kažem da smo blizu političkog rešenja“, rekao je Vučić, iako je, kako navodi Rojters, ekonomsku saradnju opisao ka „ključnu“ za bilo kakve buduće političke dogovore.

U intervjuu Vučić je opisao budućnost Srbije na način na koji bi uključivala balansiranje veza sa istokom i zapadom, čak i ako bi to značilo povremena ljutnja na obe strane.

„Ako živite u maloj zemlji koja je geografski na raskršću, onda bi vaša politika trebalo da bude održavanje stabilnosti i mira, bilo tako što se ne svađate ni s kim, što je nemoguće, bilo da se svađate sa svima jednako“, rekao je Vučić britanskoj agenciji.

„Srbija je na svom evropskom putu, ali Srbija mora živeti i ima prijatelje u SAD-u ali isto ima prijatelje kojih se ne stidi u Moskvi i Pekingu“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare