Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Nemačka najvažniji partner Srbije i da to ne sme da se krije, te da je bitno razgovarati otvoreno, jer je takav razgovor važan za budućnost, a ona je, kako kaže, veruje, evropska.

Vučić je, nakon razgovora sa ministarkom odbrane Nemačke Kristine Lambreht, podsetio da se vratio iz Berlina gde je imao sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i preneo da je njegov utisak da angažman koji Nemačka pokazuje u regionu Zapadnog Balkana govori o njenoj želji da se približimo EU.

„Rečenice koje izgovorio kancelar Šolc, i sada ministarka Lambreht govore o jasnoj evropskoj perspektivi i mogućnosti za brže pridruživanja EU i to su dobri i važni signali za našu zemlju“, istakao je Vučić.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je Nemačka najvažniji partner Srbije i da to ne sme da se krije.

„Pre osam godina Nemačka je bila ekonomski partner Srbije broj četiri, a danas je ubedljivo najveći partner. Ove godine očekujemo da trgovinska razmena, ako se nastavi istim tempom, bude na nivou od 7,5 milijardi evra. Pre osam godina bila je na 3,5 milijardi evra“, objasnio je Vučić dodajući da su to velike i važne vesti za Srbiju.

Preneo je da su razgovarali o regionu, i rekao da će Srbija da čuva mir i stabilnost, da je to naša politika i trajno opredeljenje.

Pružio je, kako je preneo, sve licicne i državne garancije da Srbija to činiti. Kazao je da nije koristio priliku da govori loše od drugima u regionu, jer to Srbija to ne radi.

„Ko je koliko govorio istinu moćiće da se vidi u narednih šest meesci, pa će biti jasno ko se služio neistinama“, podvukao je on.

Vučić je rekao da postoji veliki prostor za vojno-tehničko razvojnu saradnju.

Ukazao je da postoji potpisan krovni sporazum i da može mnogo toga da se uradi u toj oblasti.

Rekao je da je bilo reči i o sukobu u Ukrajini, da postoji saglasnost o njegovoj prirodi.

„Prenela mi je na učtiv način očekivanja i zahteve Nemačke i EU oko ponašanja Srbije u budućnosti. Govorio sam o tome kakva je pozicija Srbije“, istakao je Vučić.

Kazao je da je razgovarao sa Lambreht i o pregovorima sa Prištinom.

„Zahvalio sam se Nemačkoj što su sinoć organizovali susret sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Ma kako da smo razgovarali bolje je razgovarati nego da ne razgovaramo. Ministarka Lambreht mi je rekla da je važno da razgovaramo, razgovaramo otvoreno, makas se svađali, jer se tako u demokratskom duhu razgovara u budcuhnosti. Ja verujem u evropsku budućnost, kao što verujem i dobru volju i namere nemačkih partnera da nam na evropskom putu pomognu“, istakao je Vučić.

On je najavio da će se sutra posle podne obratiti građanima, da će govoriti o trenutnoj situaciji.

„Moraćemo da se oslanjamo i da vidimo kakvu podršku, iako imamo dalje stabilne finansije, šta možemo da očekujemo. Imate svaki dan po jednu zemlju koja najavljuje da će završiti godinu sa recesijom, koje dižu kamate“, podvukao je Vučić.

Nemačka je pouzdan partner Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, poručila je danas nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht i istakla da je za njenu zemlju važno da vlada stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Ali smo iskren i otvoren partner, tako smo i razgovarali, a to podrazumeva i da se jasno atrikuliše šta jedan očekuje od drugog na tom putu. Naša je želja i nada da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine dobiti novi zamah”, rekla je Lambreht nakon sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je navela da je zadovoljna što je čula jasnu izjavu o tome da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“To je važno za BiH, da se može pouzdati u to, i u to da sve težnje za stabilnost u toj zemlji imaju podršku”, rekla je Lambreht.

Ona je istakla da je sve to preduslov da region može da se razvija na miran način.

Zahvalila je predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i na konstruktivnim, otvorenim i iskrenim razgovorima, sa njim, ali i sa njenim srpskim kolegom, minsitrom Nebojšom Stefanovićem.

“Bilo je važno da smo vodili razgovor o našoj saradnji u oblasti odbrambene politike, i nadam se ćemo i budućnosti raditi u tom duhu poverenja, i kada su u pitanju obuke i opremenja vojske”, rekla je nemačka ministarka.

Ona je navela da svi doživljavamo rat u sred Evrope, rat koji je, kaže, bio nezamisliv za bilo koga, a pogotovo u ovom regionu, gde svi znaju šta to znači i kakve su posledice sukoba.

“Napadački rat Putina na Ukrajinu nam je pokazao koliko je vazno da mi koji delimo iste vrednosti, da se zalažemo za njih, da ih pojasnimo, a to su mir, slobota i teritorijalni integritet. To nam je zajedničko i to smo naglasili danas u razgovoru”, prenela je Lambreht.

Navela je da Nemačka pozdavlja što se Srbija jasno pozicioniarla u odnosu na te vrednosti svojim stavom u Ujedinjenim nacijama, a te vrednosti su, dodaje, važne i kada se govori pristupanju Srbije EU.

“Da se zalažemo za slobodu, mir i teritorijalni integritet. To je temelj na kojem sarađujemo u EU”, rekla je Lambreht, i dodala da joj je drago što su zajedno artikulisali zalaganje za zajedničke vrednosti.

BONUS VIDEO – Vučića dočekao Šolc

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare