Foto: Arhiva, Vojska Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za tri godine dodelio čak 673 odlikovanja, a poslednje je pre dva dana uručio knezu Albertu II od Monaka. Iako je njegov prethodnik Tomislav Nikolić podelio skoro duplo više ordenja, rekord drži Vojislav Koštunica, koji je, kako su mediji pisali, za tri godine uručio čak 3.105 odlikovanja.

Predsednici Srbije i Jugoslavije neretko su svoje goste „častili“ raznim vrstama odlikovanja, koje su neretko dodeljivali i bez osnova. Tako je pre dva dana Aleksandar Vučić dodelio orden na lenti princu Albertu od Monaka, koji se inače dodeljuje predsednicima vlada i država.

To je inače bilo 673. odlikovanje, koliko ih je Vučić dodelio za tri godine i 112. u 2020. godini.

Orden koji je dodelio princu Albertu je tek drugog stepena, a najveće odlikovanje „Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici“ dodelio je predsedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu, koji je dodelio u 2018. godini.

Još jedno visoko odlikovanje u vidu Karađorđeve zvezde prvog stepena Vučić je dodelio Davidu Vujiću, poslednjem preživelom članu grupe koja je radila na svemirskom programu SAD „Apolo“ – „srpske sedmorke“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Isto odlikovanje u vreme njegovog mandata dobili su još nobelovac Peter Handke i Ljubiša Diković, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Vučić je ordenja delio i bugarskom premijeru Bojku Borisovu i predsedniku Češke Milošu Zemanu, a odlikovanja je uručio i Predragu Živkoviću Tozovcu, Miši Janketiću, Davoru Štepaneku, Miri Banjac…

Nikolić preduhitrio Vučića

Iako se često hvali da je omiljen gost u Rusiji i Kini, prestignut je u nameri da odlikovanje uruči predsednicima tih država. To je pre njega već učinio Tomislav Nikolić, koji je ordenja Republike Srbije na velikoj ogrlici uručio Vladimiru Putinu i Si Đinpingu.

Nikolić je inače, skoro duplo više odlikovanja dodelio u odnosu na njegovog naslednika, doduše za pet godina predsedničkog mandata.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić Foto:Predrag Milosavljevic / Avalon Editorial / Profimedia

Na spisku odlikovanih našli su se brojni srpski sportisti, poput Ane Ivanović, Jelene Janković, Marine Maljković i Ivane Šapanović, ali na istom spisku ima i problematičnih i kontroverznih ličnosti.

Među njima Mohamed Dahlan, koga prati vrlo kontroverzna biografija, od sumnji da je u umešan u ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija i lidera Palestine Jasera Arafata, trgovinu oružjem pa sve do savetovanja kraljevske porodice.

Odlikovan je i Vikotor Janukovič, bivši predsednik Ukrajine, koji je nakon promene vlasti „izbegao“ u Rusiju. On je u svoj zemlji osuđen za izdaju.

Nikolič je na spisak odlikovanih stavio i Uga Čavesa, bivšeg predsednika Venecuele, kao i Fidela Kastra, nekadašnjeg predsednika Kube.

Tadić odlikovao Novaka, Koštunica drži rekord

Iako je podelio niz odlikovanja uspešnim srpskim sportistima, Nikolić orden nije uručio Novaku Đokoviću. To je prethodno uradio Boris Tadić, koji mu je dodelio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Inače, Tadić je, kako su preneli mediji, za osam godina vlasti dodelio ukupno 368 odlikovanja.

TV N1 je prenela da rekord u dodeli ordenja drži Vojislav Koštunica, koji je za tri godine dodelio čak 3.105 odlikovanja, dok je Slobodan Milošević uručio 1.155.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare