Foto:TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na video Samitu Srbija - Kosovu bio težak razgovor, te da je Srbija imala drugačiji stav od svih učesnika.

„Albanci su došli sa maksimalističkim zahtevima“, rekao je Vučić.

On je naveo da je nastavak dijaloga pomeren za četvrtak, te da će u nedelju biti održana video konferencija Briselu.

Predsednik Srbije je izjavio da su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron na današnjem video samitu o kosovskom pitanju bili korektni i da Srbija nije bila izložena pritiscima, ali je podsetio da su obe zemlje priznale nezavisnost Kosova.

Vučić je novinarima posle video samita u organizaciji Nemačke i Francuske, upitan kakav je bio stav Francuske i Nemačke, rekao da su oni bili korektni i da njihovi lideri razumeju poziciju Srbije, ali da su te zemlje priznale nezavisnost Kosova.

„Ne moram ništa dalje da objašnjavam i govorim“, rekao je Vučić.

On dodaje da su Merkel i Makron iskusni političari koji znaju šta je moguće i realno, a šta nije.

„Jedno su želje, a jedno je stvarno i ozbiljno razumevanje političke situacije“, rekao je Vučić.

Dodaje da ne može da kaže da je Srbija bila izložena pritiscima od strane Markona i Merkel.

Kaže da se trudio da danas na hrabar, racionalan i pragmatičan način odgovori na zahteve i „spisak lepih želja“ albanske strane, te da veruje da su Merkel i Makron to razumeli.

„Moraćemo da razgovaramo, ali nije lako razgovarati sa nekim ko živi van realnosti. Kad kažu da im je cilj da se ukine Rezolucija 1244, mi pitamo šta je tu srpski interes, oni kažu ‘pa ne znamo’. U svakom sučaju, nije lako vreme pred nama, ali borićemo se i čuvaćemo zemlju“, rekao je Vučić.

„Tači ima nešto sa Hagom u ponedeljak“

On je, na pitanje da li će na video samitu u nedelju biti samo evropski zvaničnici i predstavnici Beograda i Prištine ili će biti i Angela Merkel, rekao da misli da ona neće biti, ali da ne može sada sve to da pohvata ko se gde pojavljuje.

„Sada idemo u dijalog sa Briselom pod pokroviteljstvom Lajčaka. Ne znam ko se gde pojavljuje i ko će šta da uradi. Albanci nisu hteli u nedelju da dođu, pošto Tači ima nešto sa Hagom u ponedeljak, pa im ne odgovara tada da dođu i sve to treba da trpimo i ćutimo. Mi uvek možemo, jer ozbiljni i odogovrni ljudi nikada ne beže sa pregovarčkog stola, ako imate argumente i zastupate istinu“.

Upitan da li je i Amerika umešala prste oko dijaloga, Vučić kaže da neće tim odnosima Amerikanaca i Evropljana da se bavi pošto imamo dosta svojim problema i da je to njihova stvar kako će oni jedini prema drugima.

„Mi učestvujemo u dijalogu pod pokrovitljestvom EU, to je za nas važno i to ćemo da radimo“, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je tokom konferencije, kako je rekao, naveo šta je sve Srbija sprovela iz Briselskog sporazuma i naglasio da Priština nije uspela ni jednu jedinu obavezu da ostvari, a to je Zajednica srpskih opština.

„Ne znaju kako da izađu iz toga. Kada ulazite u razgovore, i jedni i drugi moraju da prilagođavaju sporazume svom pravnom poretku, a prištinska strana se pravda time da je ZSO protivna njihovom ustavu“, ističe Vučić i dodaje da ne zna o čemu će se razgovarati ako Priština nije u stanju od 19. aprila 2013, ni nakon sedam i po godina, da ispuni svoje obaveze.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare