Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Džon Bolton, bivši savetnik američkog predsednika, nedavno je otkrio da su lideri Srbije i Kosova razgovarali o mogućnosti razmene teritorija, kao i da su tu ideju sami inicirali. U susret Samitu Srbije i Kosova, čiji će domaćini biti Emanuel Makron i Angela Merkel, i nastavku dijaloga u Briselu, sagovornici portala Nova.rs navode da ne veruju da bi EU, odnosno njene najmoćnije sile Nemačka i Francuska, prihvatile da se razgovara o razmeni teritorija kao potencijalnom kompromisnom rešenju, a pojedini navode da je verovatnije da se insistira na modelu “dve Nemačke”.

Ono o čemu se dugo spekulisalo dobilo je potvrdu od Džona Boltona, nekadašnjeg savetnika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost. On je rekao da su lideri Srbije i Kosova još 2018. razgovarali o mogućnosti razmene teritorija. To je, kako je i sam istakao, u nekim delovima Balkana, u Nemačkoj i delovima Zapadne Evrope dočekano s negodovanjem „iz straha da razmena teritorija između Kosova i Srbije ne uzrokuje razmenu teritorija negde drugde“.

Budući da je američka strana za ovakvo rešenje bila otvorena, može se pretpostaviti da je o ovom predlogu bilo reči upravo u SAD-u, te da su o tome razgovarali predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Sada se pregovori dve strane prebacuju u Evropu, prvo na video Samit Srbija – Kosovo, kojim će predsedavati francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, a potom nas očekuje zvanični nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Pre svega toga, Makron će imati odvojene susrete sa Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Da li bi EU, odnosno Nemačka i Francuska, koje će praktično upravljati procesom dijaloga, prihvatile da razmena teritorija bude tema dijaloga?

Biber: Izgubljen ključni zagovornik promene granica na Kosovu

Florijan Biber, direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, navodi za Nova.rs da bi ga veoma iznenadilo ukoliko bi EU i zemlje članice prihvatile promenu granica.

„Nemačka se oduvek protivila ovom pristupu i uzimajući u obzir jače angažovanje Nemačke u tom procesu, zajedno sa Francuskom, radije signalizira konačno ukidanje ove ideje. Uz to, Miroslav Lajčak je jasno odbacio ovu ideju, kao i Ričard Grenel, optužujući Boltona da se distancirao od promene granica“, ističe Biber.

Florijan Biber Foto: N1

On dodaje da je „sa vrlo izvesnom optužnicom protiv Hašima Tačija, izgubljen ključni zagovornik razmene teritorija na Kosovu“.

„Vlada Hotija ne podržava tu ideju. Iako je to, naravno, preferirano rešenje za predsednika Vučića, ne vidim da bi on dobio veliku podršku na međunarodnom nivou“, smatra Biber.

Vujačić: Bez bitnih rezultata u narednih osam meseci

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić kaže za Nova.rs da ne zna da li bi ideja razmene teritorija mogla da se nađe na pregovaračkom stolu, ali ističe da je Nemačka ranije stavljala do znanja da je protiv toga.

„Ne očekujem bitne rezultate u tim pregovorima u narednih osam meseci. Prvo, jer je albanska strana trenutno slaba, a drugo čekaju se izbori u Americi i ukoliko pobedi Bajden, biće druga priča, jer sa njim Evropa ima veći sklad, nego u slučaju da pobedi Tramp“, zaključuje Vujačić.

Foto: medija centar beograd; Ivan Vujačić

On dodaje da održavanje Samita, koji organizuju Nemačka i Francuska, vidi kao simbolično stavljanje tačke na razne inicijative, kao i način da Evropa reafirmiše vlasništvo nad pregovorima Beograda i Prištine.

„Stavlja im se do znanja da dijalog ide pod okriljem EU, odnosno Nemačke i Francuske“, kaže Vujačić.

Đukanović: Tema će biti model koji ne zahteva priznanje u punom kapacitetu

Dragan Đukanović, profesor na Fakultetu političkih nauka, navodi da razmena teritorija nije tema o kojoj će se raspravljati na Samitu ili u nastavku dijaloga. On kaže da mu se čini da će biti razgovora o modelu „dve Nemačke“ iz 1972. godine.

„Korekcija granica neće biti tema. Ići će se na drugi modalitet, koji ne zahteva međusobno priznanje u punom kapacitetu. Verujem da će se govoriti o zaštiti manastira i kulturnog nasleđa, zajednici srpskih opština…“, kaže Đukanović za Nova.rs.

Foto: Filip Krainčanić

Upitan da li će tema biti članstvo Kosova u UN, odnosno da li model „dve Nemačke“ to podrazumeva, on navodi da će tema biti članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama.

„Od Srbije se neće tražiti da da saglasnost, već da se tome ne protivi“, smatra Đukanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare