Aleksandar Vučić Foto :TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je poruku podrške građanima Grčke, koja se nalazi u teškoj situaciji zbog požara koji bukte širom zemlje.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Šaljemo svoje saosećanje i ohrabrenje građanima i vlastima Grčke. Srbija je, kao i uvek u teškim trenucima, spremna da im pomogne u borbi sa vatrenom stihijom i otklanjanju njenih posledica svim raspoloživim sredstvima“, napisao je Vučić na Tviter nalogu.

Na hiljade ljudi evakusiano je iz Atine zbog ogromnih požara koji u blizini grčke prestonice bukte već danima. Na svu sreću zasad nema žrtvava, ali je nekoliko vatrogasaca hospitalizovano zbog opekotina.

Potvrđeno je da je u predgrađu Atine izgorelo na desetine kuća, dok se vatra dalje širi na Agios Stefanos, Polidendri, Kapandriti, Pefkofito i niz drugih naselja u podnožju planine Parnita.

Stanovnicima Votonasa i Maratona naređena je hitna evakuacija.

Vatrogasci pokušavaju da ugase požar, ali on ne prestaje da se širi u različitim pravcima. Uz to, meteorolozi porocenjuju da bi jaki vetrovi dodatno mogli da pogoršaju trenutnu sitaciju.

Takođe, vetar je jedan od glavnih razloga jučerašnjeg raspršavanja šumskih požara u predgrađu Atine. Zid tamnog dima se juče je lebdeo nad grčkom metropolom, stanovnici su hitno evakusiani, a više naselja bi moglo da ostane bez snabdevanja strujom.

Jedan od uzroka su i visoke temperature, koje ovih dana u Grčkoj dostižu i preko 40 stepeni.

BONUS VIDEO Plamen na ostrvu Evija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare