Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na panelu u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da je siguran da Srbija neće uskoro postati deo EU i da je pomalo pesimista kada je pitanje mogućnosti ulaska u EU, kao i da je popularnost i poverenje u regionu prema EU opalo.

„Jesam pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu. Ne samo Srbije već i svih ostali u regionu. Pregovaramo, ali videćemo. Imamo različita viđenja sa EU“, rekao je Vučić na panelu „Širenje evropskog horizonta“.

Dodaje da je Srbija na ekonomskom planu napredovala poslednjih godina, i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavinu prava.

„Imali smo dobar ekonomski rast u poslednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom, i uradimo druge stvari“, naglasio je predsednik Srbije Kako je rekao, „nema velikih snova“ kada je ulazak u EU u pitanju.

„U pravu ste, nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijatma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Severnoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori, istakao je Vučić. Vučić je ocenio i da je to očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritiska, za Srbiju oko Kosova i Metohije, za Severnu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.

„Potrebno je da imamo racionalni pogled. Učinićemo sve da iznesemo teške reforme pravosuđa, i dobili smo dobre ocene od Venecijanske komisije juče i prekjuče, od Saveta Evrope i EU takođe i to je dobro“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da ne zna da li ćemo biti deo EU sutra ili prekosutra, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

Na pitanje da li će se Srbija ikada pridružiti EU zbog neusaglašenog stava prema Rusiji i ratu u Ukrajini, Vučić odgovara: „Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali poštujemo i naš teritorijalni integritet. Krim je deo Ukrajine, Donbas je deo Ukrajine i mi nećemo menjati naš stav. Srbija poštuje svaku rezoluciju UN i njenu povelju, ali neke velike sile ne poštuju ni povelju ni Rezoluciju 1244 SB UN kada se priča o srpskom teritorijalnom integritetu“, rekao je Vučić i dodao da smatra da sankcije ne dovode do rešenja, jer je i Srbija trpela sankcije deset godina.

Na novinarsko pitanje da li je Putin ratni zločinac, Vučić je odgovorio da on nije analitičar, ali, kako kaže, mnogo evropskih zvaničnika posetilo je Moskvu od početka rata i nisu ga obavestili o čemu su tamo razgovarali, dok njega stalno pitaju o čemu je razgovarao s bilo kojim ruskim zvaničnikom. Vučić je rekao da je poslednji put s Putinom razgovarao o gasu.

***

BONUS VIDEO: Vučić se sastao sa Lajčakom u Davosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare