Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti večeras u 20 sati, nakon niza sastanaka koje će imati tokom dana, javila je TV Prva.

Kako prenosi Tanjug, predsednik Srbije jutros je razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. On će u 12.00 sati imati sastanak sa službama bezbednosti, a u 18.00 sa patrijarhom Irinejom, objavila je Tv Prva. U 19 časova predviđen je sastanak sa članovima zdravstvenog Kriznog štaba za praćenje korona virusa.

Nakon toga očekuje se da saopšti odluku o merama koje će biti preduzete u cilju zaštite stanovništva od širenja korona virusa.

Kako saznaje Tanjug, Vučić danas treba da donese odluku o tome da li će biti uvedena upotreba Vojske Srbije u civilne svrhe. On je sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije korona virusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

Predsednik Srbije nešto ranije nije isključio mogućnost uvođenja vanrednog stanja. On je pojasnio da to, međutim, podrazumeva najteže moguće mere.

“Vanredno stanje zahteva potpunu izolaciju”, rekao je Vučić.

Šta znači uvođenje vanrendog stanja?

Prema članu 200 Ustava Srbije, kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodna skupština proglašava vanredno stanje. U članu 105 navodi se da Skupština donosi odluke, među kojima je i proglašavanje i ukidanje vanrednog stanja, većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika. Kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

“Onog sekunda, ukoliko bi se uvelo vanredno stanje, nema više kafići, barovi, restorani,pozorišta…nema ništa više. Vojska na ulice, zna se šta na granice i tako dalje“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Pandemija ili epidemija zaraznih bolesti, kao što je koronavirus, kao prirodne pojave većih razmera koje mogu da ugroze bezbednost, život i zdravlje većeg broja ljudi spadaju u elementarne nepogode, odnosno katastrofe zbog kojih može biti proglašena vanredna situacija.

Ono što građani mogu da očekuju je ponašanje države slično kao u Italiji – ograničeno kretanje, ograničen rad radnji, zabrana okupljanja i izlazak iz zemlje.

Član 202 Ustava Srbije propisuje da po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno. Međutim, mere odstupanja ne smeju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porekla.

Nisu dozvoljene ni u pogledu zajamčenih prava kao što su: ljudsko dostojanstvo, slobodan razvoj ličnosti,fizički i psihički integritet,zabrana držanja u ropstvu, čovečno postupanje s uvažavanjem dostojanstva ličnosti, pravo na sud, pravo da niko ne može biti kažnjen za delo koje nije previđeno zakonom, sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti…

Po Ustavu Srbije, mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propišu Narodna skupština ili Vlada važe najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram