Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas donosi odluku o tome da li će biti uvedena upotreba Vojske Srbije u civilne svrhe, međutim ne isključuje se ni mogućnost uvođenja vanrednog stanja. Zvaničnici za sada ćute o mogućim merama, koje je od šefa države zatražio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Prema rečima predsednika Srbije vanredno stanje podrazumeva najteže moguće mere.

“Vanredno stanje zahteva potpunu izolaciju”, rekao je Vučić.

Međutim, Fonet podseća da Ustav Srbije i Zakon o vanrednim situacijama ne predviđaju izvođenje vojske na ulice u slučaju proglašavanja vanrednog stanja ili vanredne situacije.

Vučićeva današnja konferencija, ali i Vulinov zahtev za preduzimanje hitnih mera iz nadležnosti predsednika bez dodatnih pojašnjenja ostavili su otvorena mnoga pitanja.

Da li Srbiju u jeku epidemije koronavirusa očekuje Italijanski scenario? Da li će biti ograničeno kretanje građana? Na šta sve oni treba da se prireme? Šta zapravo znači uvođenje vanrednog stanja?

Ko uvodi vanredno stanje

Prema članu 200 Ustava Srbije, kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodne skupština proglašava vanredno stanje. Ustava , u članu 105, propisuje da Skupština donosi odluke, među kojima je i proglašavanje i ukidanje vanrednog stanja, većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika.

Kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

Šta znači uvođenje vanrednog stanja

“Onog sekunda, ukoliko bi se uvelo vanredno stanje, nema više kafići, barovi, restorani,pozorišta…nema ništa više. Vojska na ulice, zna se šta na granice i tako dalje“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Pandemija ili epidemija zaraznih bolesti, kao što je koronavirus, kao prirodne pojave većih razmera koje mogu da ugroze bezbednost, život i zdravlje većeg broja ljudi spadaju u elementarne nepogode, odnosno katastrofe zbog kojih može biti proglašena vanredna situacija.

Ono što građani mogu da očekuju je ponašanje države slično kao u Italiji – ograničeno kretanje, ograničen rad radnji, zabrana okupljanja i izlazak iz zemlje.

Član 202 Ustava Srbije propisuje da po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno.

Međutim, mere odstupanja ne smeju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porekla.

Nisu dozvoljene ni u pogledu zajemčenih prava kao što su: ljudsko dostojanstvo, slobodan razvoj ličnosti,fizički i psihički integritet,zabrana držanja u ropstvu, čovečno postupanje s uvažavanjem dostojanstva ličnosti, pravo na sud, pravo da niko ne može biti kažnjen za delo koje nije previđeno zakonom, sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti…

Koliko dugo traje vanredno stanje

Po Ustavu Srbije, mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propišu Narodna skupština ili Vlada važe najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.

Vučić: Predaja nije opcija za Srbiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se, nedugo nakon Vulinovog obraćanja javnosti, na svom profilu na Instagramu i napisao da predaja nikad nije i neće biti opcija za našu zemlju.

„Predaja nikad nije i neće biti opcija za Srbiju. Borićemo se i pobedićemo“, napisao je Vučić.

Foto: Instagram/buducnostsrbije

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram