Vučić se u Dimitrovgradu sastao sa predsednikom Bugarske

Politika 23. maj. 202110:47 > 10:54
Podeli:
Rumen Radev i Aleksandar Vučić. Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Dimitrovgradu, koji je povodom posete dva predsednika ukrašen srpskim i bugarskim zastavama.

Na ulicama su i transparenti dobrodošlice za dva predsednika i to ispisani na srpskom i bugarskom jeziku.

Radeva i njegovu delegaciju, predsednik Srbije sa delegacijom ministara dočekao je ispred Sportsko – rekreativnog centra „Caribrod“.

Nakon tet-a-tet sastanka dvojice predsednika, predviđen je plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić i Radev zatim će se sastati i sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, a nakon toga će se zajedno obratiti medijima.

Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.

Kasnije u toku dana, u Gimnaziji Svetih Kirila i Metodija, Vučić i Radev prisustvovaće ceremoniji otkrivanja spomenika slovenskim prosvetiteljima, gde je predviđeno i obraćanje predsednika dve zemlje, nakon čega će obići i rekonstruisanu zgradu te Gimnazije.

Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, odnosno sutra, proslavlja se Dan Chirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture.

U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar