Rumen zahvalio Vučiću zbog bugarske manjine u Srbiji

Politika 20. jan. 202114:52
Podeli:
Rumen Radev Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Predsednik Bugarske Rumen Radev smatra da je poseta ministra spoljnih poslova Srbije Bugarskoj koju je danas nakon sedam godina realizovao ministar Nikola Selaković, izraz novog početka u bilateralnim odnosima dve zemlje.

„To nas uverava da možedmo zajedno da realizujemo zajeničke ciljeve na obe strane granice i da ćemo ulagati još više napora da se to prepozna, ne samo u našim zemljama, već i u evroskoj porodici“, rekao je bugarski predsednik tokom razgovora sa Selakovićem.

Preneo mu je zahvalnost Bugarske za napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog , kako je rekao, ispunjenja obaveza po pitanju bugagarske nacionalne manjine, koje je preuzeo u vreme kada je bio kod njega u poseti.

„Takođe, prenosim zahvalnost i u pogledu ispisivanja bugarskih ženskih imena, finansijsku pomoć za medije i uređivanje čitavog regiona. Nadam se da će ovi napori pomoći Srbiji na putu ka Evropskoj uniji“, rekao je Rumen srpskom šefu diplomatije na početku sastanka.

Selaković je obavestio predsednika Bugarske o dogovorenom jačanju diplomatskih odnosa dve zemlje i svemu što je Srbija uradila i namerava da uradi u pograničnom području.

Posebno se osvrnuo na pitanje bugarske nacionalne manjine u istočnoj Srbiji, navodeći da su u tom delu otvorene slobodne carinske zone u Babušnici i Dimitrovgradu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar