Foto: FoNet/Instagram BudućnostsrbijeAV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Albaniji sa premijerima te zemlje i Severne Makedonije u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Vučić je na Instagramu napisao da sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, vodi „važne razgovore“ o daljem povezivanju tri države.

„Važni razgovori kako dalje da napredujemo, da se uvezujemo, da brže i jače sarađujemo. Otvoreni Balkan smatramo izuzetnom inicijativom, koja je napravljena zbog ljudi koji žive u svakom od naših gradova, u svakom od naših sela“, naveo je Vučić.

Ranije je najavljeno da će dvodnevni samit u okviru inicijative Otvoreni Balkan početi večaras u Elbasanu, neformalnim sastankom na zajedničkoj večeri koju će Rama prirediti za Vučića i Zaeva.

Zvaničan deo samita biće održan sutra u Tirani. Najavljeno je potpisivanje više trilateralnih i bilateralnih sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji rezultat, između ostalog, treba da bude zajedničko tržište rada.

Uoči samita u Tirani, Vučić, Rama i Zaev su u otvorenom pismu pozvali sve u regionu da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan, ističući da to nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

Regionalna inicijativa čije su članice Srbija, Albanija i Sevrena Makedonija pokrenuta je 2019. pod neformalnim imenom mini-Šengen, a krajem jula ove godine promenila je ime u Otvoreni Balkan, na sastanku Rame, Zaeva i Vučića u Skoplju.

Tada je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta, o olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, o slobodnom pristupu tržištu rada i o saradnji u zaštiti od katastrofa.

BONUS VIDEO: Protest protiv Otvorenog Balkana, zapaljena srpska zastava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar