Foto:Shutterstock/TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da nikoga neće pustiti u Evropsku uniju pre Srbije. Verovatnoća da se to desi postoji, ali je minimalna, a u prilog tome da je ovo samo još jedan “pusti san” predsednika govori nekoliko činjenica.

Pre svega stoji to da je proces evrointegracija u Srbiji praktično mrtav.

Nismo otvorili nijedno novo poglavlje više od godinu dana, a svako malo iz Evrope stižu poruke i da nećemo dok ne dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Onda su tu i pritisci EU da uvedemo sankcije Rusiji, zatim i konstantni zahtevi za poboljšanje stanja u vladavini prava…

Činjenica je i da je Crna Gora mnogo dalje odmakla od nas i otvorila sva poglavlja u pregovaračkom procesu, a države kojima je mnogo posle nas odobrena kandidatura za članstvo u EU na tom putu mnogo brže grabe.

Na posletku imamo i naizgled potpunu nezainteresovanost vlasti u Srbiji da ubrza svoj evropski put.

Jedino od čega strahuju jeste izostanak investicija, što je i sam Vučić potvrdio:

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Happy

“Uopšte se ne plašim klastera, da li će nas držati kao Tursku. Nikoga neće pustiti u EU pre nas. Ono za šta brinem su investicije, brinem mnogo, video sam kako su napustili Rusiju, a imali su mnogo više interesa nego ovde”, rekao je Vučić pre nekoliko dana.

Bliži začelju

Na pitanje da li je Srbija zaista najbliža prijemu u EU, kako tvrdi Aleksandar Vučić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kaže da lako možemo da se nađemo na začelju tog procesa.

briselski pregovori jelica minić
Jelica Minić / Foto: Medija centar Beograd

“Mislim da konstatacija predsednika Vučića može biti tačna samo ako Srbija nastavi da istrajava na blokadi evropskog puta Crne Gore. A druga stvar, novi kandidati među kojima je recimo Moldavija, proces pristupanja doživljavaju kao pitanje života i smrti, pa ne verujem da će propustiti ovu istorijsku šansu”, navodi Minić za Nova.rs.

Slična je situacija, kaže, i sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

“Dakle, mislim da Srbija lako može da se nađe na začelju tog procesa, ako se i dalje bude vodila svojom sitnom trgovinom u spoljnoj politici i agresivnim odnosima sa susedima”, zaključuje Minić.

Moguć ulazak u EU u bloku

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže da postoji zastoj u proširenju Evropske unije koji se neće otkloniti tako brzo, tako da nije realno očekivati brzi ulazak Srbije ili bilo koje druge države.

Foto: Medija centar Beograd

“Crna Gora i Srbija su naviše odmakli u procesu pregovora, ali to ne mora da znači da ostali kandidati neće moći da ih sustignu. Kada bude došlo vreme proširenja, po svoj prilici zemlje Zapadnog Balkana će ući u bloku, najverovatnije zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom”, navodi Mijačić.

Smatra i da bi Vlada Srbije trebalo mnogo više da se potrudi u sprovođenju reformi koje su neophodne da bi se zadovoljili uslovi za člansto u Evropsku uniju.

“Međutim, u pitanju je dvosmerni proces koji ne zavisi samo od Srbije već i od zemalja članica Evropske unije, gde je popularnost daljeg proširenja jako mala. No, to svakako ne abolira Vladu da bude aktivnija u radu na ispunjavanju evropskih standarda jer oni pre svega unapređuju živote građana Srbije”.

Govoreći o tome šta vidi kao najveće probleme na evropskom putu Srbije kaže da su dva ključna.

“Prvi je normalizacija odnosa sa Kosovom, a drugi je reforma u oblasti vladavine prava. Usaglašavanje Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije se sve više nameće kao neophodnost u ovom procesu, od čega Vlada Srbije neće moći pobeći”, zaključuje Mijačić.

Upravo to potvrđuje i poslednja Rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se navodi da EU mora da pojača verodostojnost procesa proširenja na način da se očuva njegova utemeljenost na zaslugama. A te zasluge su poštovanje demokratije, osnovnih prava i vladavine prava u okviru poglavlja 23. i 24.

S tim u vezi, izražava se zabrinutost i zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheljija. Navodi se upravo to da je “namerno nastojao da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji“.

A fokus s toga, očigledno ni u jednom trenutku nike trebalo da bude sklonjen.

BONUS VIDEO: Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare