Foto: TANJUG / INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ an

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Turskoj da je dva sata razgovarao u četiri oka sa Redžepom Tajipom Erdoganom. On je rekao da je bilo reči o političkim temama, putevima i industrijskoj zoni koja bi bila pravljena na severu Srbije, u Vojvodini.

On je naveo da su razgovarali i o Vašingtonskom sporazumu, stavovima o Prištini, te da ga je Erdogan saslušao i iskazao poštovanje prema Srbiji.

„Mi ne želimo nikakve sukobe sa Turskom. Želimo da imamo dobre odnose. Srbija ima svoj put mira i ekonomskog napretka. Poštujemo ljude koji pokazuju respekt prema našoj zemlji. Naše je da gledamo kako da se razvijamo i da možemo da se pohvalimo time kako spuštamo nezaposlenost“, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da Srbija ima svoj put i da će imati respekt prema svima koji to poštuju. Kako rekao, za nas je najvažniji put ekonomskog rasta i naveo da je Srbija nekada služila kao džak za udaranje, a sada ima plan 2020.

On je izjavio da industrijska zona na severu Srbije znači da će biti veliki broj turskih kompanija, da će im tu biti sedište, te da će to biti veliki podsticaj za srpsku ekonomiju.

„Srbija bi postala njihova domicilna zemlja. To je ogromna stvar za Srbiju. U Subotici vi ne možete naći još 200 ljudi da zaposlite“, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da će Srbija u tri poslednje godine biti među tri zemlje u Evropi po stopi rasta.

„Zato je i nervoza kod mnogih, zato što je Srbija uspela nešto što neki od njih nikad neće“, rekao je Vučić.

On je izjavio da je Erdogan prijatelj Srbije i da se odnos prema nama nije promenio zbog vašingtonskog sporazuma, ali da će biti promena kada je reč o Saudijskoj Arabiji.

Vučić je istakao da je i ovaj susret u Istanbulu, kao i njegova intenzivna diplomatska aktivnost deo borbe koju vodi država s ciljem da u korone sačuva srpsku ekonomiju. On je naveo da je u poslednjih mesec i po dana imao sastanke sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsednikom SAD Donaldom Trampom, a zatim i sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

Vučić je naveo da mu se neki smeju i kažu: „Zamislite Vučić se vratio iz Amerike, pa sad juri Kineze, juri Ruse, juri Engleze…“.

„Pa naravno, pa naravno. Šta ću da radim? Da idem na godišnji odmor. Da dignem sve četiri u vis i kažem završili smo život. Nismo, život je borba svakoga dana, politika je borba svakoga dana“, istakao je Vučić i dodao da se dramatično menjaju karte na geopolitičkoj sceni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar