Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu Hidajetom Biščevićem o potrebi da se dve zemlje posvete razvoju dobrosusedskih odnosa i jačanju saradnje, jer su odnosi Srbije i Hrvatske od značaja za ceo region, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić i Biščević potvrdili su spremnost obeju strana za razvoj infrastrukturnih projekata, posebno železničke pruge između Beograda i Zagreba, kao i za rad na boljem iskorišćavanju plovnosti Dunava, navodi se u saopštenju.

Oni su, dodaje se, izrazili nadu da će okolnosti uskoro omogućiti obnovu političkog dijaloga, kao i rad mešovitih komisija u različitim oblastima saradnje. Vučić je istakao značaj rada Komisije za pitanja nestalih lica, „jer je to, pre svega, civilizacijsko i humanitarno pitanje“.

Biščević je Vučiću preneo zahvalnost hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za lično angažovanje oko obnove Kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i njenog ustupanja na korišćenje hrvatskoj zajednici, a Vučić je rekao da je ponosan što Srbija ispunjava obećano, kao i da će nastaviti da unapređuje položaj hrvatske zajednice sa kojom želi da živi u slozi, navodi se u saopštenju.

Vučić je dodao i da će nastaviti da se zalaže za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, kao što se i hrvatske vlasti zalažu za položaj Hrvata u Srbiji.

Predsednik Srbije je rekao i da očekuje da „u budućnosti, kroz medjusobno uvažavanje, budu prevazidjene prepreke nastale iz različitog shvatanja prošlosti, kako bi politika mira i saradnje donela obostranu korist gradjanima Srbije i Hrvatske, posebno na ekonomskom planu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare