Fabrika automobilskih instalacija Sinvon Nis Shinwon
Fabrika automobilskih instalacija Šinvon u Nišu Foto:N1

"Nakon otvorenog pisma koje sam uputio premijerki Srbije i gradonačelnici Niša, kojim sam tražio da država i grad zaustave zatvaranje firmi i spreče otpuštanje radnika, oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da će 400 radnika iz fabrike Šinvon biti preuzeto u fabriku Leoni. Međutim, do dana današnjeg se to nije dogodilo", poručio je odbornik u Nišu Miodrag Stanković.

Stanković kaže da su 268 radnika koji imaju ugovore na neodređeno vreme dobili ugovore na šest meseci u kampaniji Jura, dok su oni koji su bili na određeno vreme u Šinvonu, dobili ugovore na mesec dana u kampaniji „Jura“ ili su otišli kući.

„Zatvoren je najveći pogon u Šinvonu, proizvodnja instalacija, dok je manji pogon sa proizvodnjom žica ostao da radi. U Šinvonu je bilo zaposleno oko 660 radnika. Bivši radnici Šinvona strahuju jer smatraju da im se ugovori dalje neće produžavati i da je ovo zaposlenje u Juri na određeno vreme samo način da se izbegne davanje otpremnina, koja im sleduje nakon gubitka posla i proglašenja tehnološkog viška“, rekao je Stanković.

Odbornik dodaje da su radnici Šinvona morali da rade i vikendom pod pretnjom otkaza.

„Mnogima je ovo bio jedini izvor prihoda, jer je zaposleni ujedno bio i jedini član u porodici koji radi. Dok su po gradu deljeni flajeri gde fabrika Šinvon traži nove radnike, 3. septembra 2021. godine, na oglasnoj tabli u kompaniji Šinvon osvanula je odluka o zatvaranju organizacionog dela društva – sektora proizvodnje instalacija, sa svim unutrašnjim organizacionim jedinicama i poslovima u okviru službi. Dan nakon Otvorenog pismo koje sam uputio premijerki i gradonačelnici, pomenuta odluka je skinuta sa oglasne table”, kazao je Stanković.

Bonus video: Anketa sa Šapčanima povodom otkaza u fabrici Jazaki

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare