Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU, TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Moldavije Majom Sandu i tom prilikom izrazili obostranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i interes za razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Moldavije na zajedničku korist, saopštila je njegova pres služba.

Dvoje sagovornika su konstatovali da su srpski i moldavski narodi prijateljski, te su, povodom poslednjih izjava, rekli da će moguća otvorena pitanja biti rešavana dogovorom.

Vučić je, kako se navodi, predsednici Sandu uputio poziv da poseti našu zemlju, a predsednica Sandu je ovom prilikom uputila poziv Vučiću da učestvuje na drugom Samitu Evropske političke zajednice, koji će biti održan u junu u Kišinjevu.

Pročitajte još...

Kako se navodi, Vučić i Sandu su razgovarali i o evropskoj budućnosti Srbije i Moldavije.

Podsetimo, predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je Moskvu da je uz pomoć državljana Srbije, Crne Gore i Belorusije pripremala državni udar u toj zemlji.

Ona je rekla da ovo nije prvi put da je Rusija pokazala nameru da destabilizuje državu koju vodi. Ona je navela da plan koji je, prema njenim rečima, izradila Rusija, predvideo sabotažu uz angažovanje lica sa vojnom obukom, a koja bi bili prerušeni u civile. Dodala je da je saznala da je njihov plan bio da napadnu vladine zgrade i uzmu taoce.

Dačić razgovarao sa kolegom iz Moldavije: Ukrajinska tajna služba javila Moldavcima da navijači Partizana planiraju subverziju

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je, u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova i evropskih integracija Moldavije Nikuom Popeskuom, istakao da Srbija odlučno odbija svaku insinuaciju o potencijalnoj umešanosti naših građana u moguće nasilne događaje u Moldaviji, kako je izjavila moldavska predsednica Maja Sandu.

Ministar Dačić je istakao da su Srbija i Moldavija prijateljske zemlje i da su uvek jedna drugu podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta, te zato tražimo od moldavskih državnih organa da svaku informaciju o navedenim pretpostavkama dostave našim bezbednosnim službama, saopšteno je iz MSP.

„Srbija i traži sve informacije o tome kako bi sprečila da bilo ko iz Srbije učestvuje u oružanim i nasilnim akcijama bilo gde u svetu, što je strogo kažnjivo po našem zakonu“, navedeno je u saopštenju.

Ministar Popesku je rekao da su navedene informacije dobijene od ukrajinske obaveštajne službe i da ih sve proveravaju, navodeći da dosad nije bilo takvih primera uključenosti građana Srbije, kao i da će sve informacije razmenjivati naše bezbednosne službe.

Dvojica ministara su se saglasili da treba uložiti maksimum napora da ne dođe do narušavanja dobrih i prijateljskih odnosa Srbije i Moldavije, te da treba sprečiti sve negativne posledice ovih dezinformacija, uključujući i sve što se dešava vezano za odigravanje fudbalske utakmice FK Šerif – FK Partizan, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar