Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom večerašnjih događaja na Kosovu i Metohiji, da Srbija radi na smirivanju tenzija i da je to za nas sada najvažnije. "Nadam se da će ovo sutra biti deeskalirano i da ćemo sa novim kompromislim rešenjima doći do mira", dodao je on.

„Radimo na smirivanju svega, radimo sve sto možemo, to je za nas najvažnije“, rekao je Vučić, uključivši se u program TV Pink, nakon sastanka u Generalštabu Vojske Srbije.

Vučić je večeras oko 23 sata stigao u Generalštab Vojske Srbije na Banjici gde je razgovarao sa načelnikom generalom Milanom Mojsilovićem, koji je pre toga razgovarao sa komandantom Kfora.

Vučić je rekao da je razgovor protekao u korektnoj atmosferi, na profesionalan način, da su prihvaćene obaveze obeju strana, pre svega, u razmeni informacija, „jer je bilo mnogo neistina i dezinformacija“.

„Očekujemo da u ponoć komandant Kfora dođe u Kosovsku Mitrovicu i razgovara sa predstavnikom Srba Goranom Rakićem“, dodao je predsednik Srbije.

On je dodao da je zamolio međunarodne predstavnike da učine sve što je moguće, da utiču na albansku stranu da odlože odluke pre nego što se nađemo ponovo u Briselu.

„Važno je da se dijalog nastavi i da se trenutna situacija reši mirnim putem. Verujem da ćemo imati dobrih vesti, ne mogu da tvrdim, ne veceras ali sutra da će situacija biti deeskalirana i da ćemo sa novim kompromislim rešenjima doći do mira“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, verovatno nam predstoji najveća politička borba u narednim danima i mesecima pred nama.

On se zahvalio svima koji su podržali Srbiju, čak i oni koji su bili korektni od Karla Bilta do Žozepa Boreljija.

Posebno se zahvalio, kako je rekao, predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, koji su reagovali na veoma korektan način.

U severnom delu Mitrovice u toku popodneva čule su se sirene za uzbunu, a kako je javila novinarka Ana Marija Ivković iz Kosovske Mitrovice za N1, sirene su oko 22 časova ponovo počele da se čuju. Blokirani su administrativni prelazi Brnjak i Jarinje.

U toku večeri pojavile su se informacije da ima i povređenih građana, ali je kosovska policija vrlo brzo to demantovala, da bi kasnije ipak priznali da je pucnjave bilo.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da Srbija nikad nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je sada. Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

BONUS VIDEO: Vučić: Situacija na Kosovu i Metohiji nikada složenija kao danas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar