Aleksandar Vucic obracanje naciji
Aleksandar Vučić predsednik Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksandar Vučić je, u večerašnjem obraćanju, rekao da Putin nije imao nameru da svojom izjavom o Kosovu našteti Srbiji, već da je kosovsko-metohijsko pitanje postavio u cilju zaštite ruskih interesa, kao i da će tema Kosova biti najdominantnija u narednom periodu.

Vučić je izjavio da je naša situacija promenjena na lošije posle izjava predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, zbog, kako je rekao, „ne jer je imao nameru da našteti Srbiju, već je kosovsko-metohijsko pitanje postavio na drugačiji način, u zaštitu ruskih interesa“.

„Naša pozicija je teža i zahvaljujući rekaciji međunarodne zajednice“, kazao je.

Vučić je citirao Putinovu izjavu iz razgovora sa generlanim sekretarom UN Antoniom Guterešom od 26. aprila, a koja se tiče i odluke Međunarodnog suda pravde, pa naveo:

„Zašto sam ovo pročitao. Putin je želeći da zaštiti ruske interese našao pravni osnov za upad u Ukrajinu, političko pravni osnov koji štiti odlukama MSP i koji se služi pravno političkim presedanima koji su učinile zapadne zemlje na teritoriji SR Jugoslavije i Srbije“.

On je zatim citirao i odluku Međunarodnog suda pravde koja se tiče Kosova i Metohije.

„Međunarodni sud pravde u Hagu je iskoristio propust tadašnjih vlati u formulisanju pitanja“, rekao je Vučić i dodao da je trebalo pitati drugačije, te da bi tada odgovor bio negativan.

„Međunarodni sud pravde nije ustanovio da je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnom pravom, već da nije u suprotnosti tome“, rekao je on.

Kako je rekao, Putin je braneći svoje političko pravne poteze povukao argument koji nije lak.

„I bez obriza što na Zapadu, ili bismo i mi rekli da to nije isto, Putin će reći – imali smo referedum na Krimu, sporvešćemo i u drugim oblastima… I sada pošto na Zapadu znaju koliko god govorili da su sprečavali genocid ili humaniterno katastrofu, to isto i Putin može da radi u Ukrajini“, rekao je Vučić i dodao da će „ceo Zapad da bi uskratio taj argument Putinu tražiti od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavnosti da bi mogli Putinu da kažu da to nije isti slučaj“.

„Ako dobiju saglasnost Srbije za to onda imate pravni presedan i to više nije isto“, rekao je Vučić.

Srbija će biti izložena najvećim pritiscima do sada, naveo je Vučić, da bi, kako je rekao, kazali da Kosovo nije slično onome što se dešava u Ukrajini.

„Zato će tema Kosova za nas biti najdominantija u budućem periodu. Svi zapadni lideri rekli da im je Putin insistirao na slučaju Kosovo u njihovim razgovorima. To ne znači da će Rusija da prizna Kosovo, niti šta da se desi, već da ćemo biti pod velikim pritiskom da Putin ne može da koristi argumentaciju Kosova“, rekao je on.

***

BONUS VIDEO Putinov alibi Kosovo: Šta to znači za nas?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar