Foto: Vesna Lalić

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da će se o projektu Rio Tinta u Srbiji odsad "drugačije razgovarati", ministarka Zorana Mihajlović tvrdi da se od Rio Tinta ne odustaje i da je u pitanju samo "privremeni zastoj".

Skupština grada Loznice je u četvrtak 16. decembra, na sednici po hitnom postupku, stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju. Za ukidanje je glasalo 46 odbornika Skupštine grada, a niko nije bio protiv. Odluka je usvojena bez prethodne rasprave, zbog čega su negodovali odbornici opozicije. Time je ispunjen prvi zahtev lokalnih udruženja i aktivista zabrinutih za očuvanje životne sredine.

Takav potez je pre tri dana najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Drugačije ćemo da razgovaramo s Rio Tintom i sa svima drugima u budućnosti“, rekao je Vučić na sednici Vlade.

On je kazao da će svi u Srbiji „konačno razumeti“ da je vlast slušala ljude, a ne političare, naročito sad kada, kako je rekao, „protesti gotovo da ne postoje“:

„Naše je da slušamo ljude i da koliko god je moguće njihovu volju poštujemo. Kad nisu u pravu, onda da razgovaramo sa njima i pokušamo da objasnimo šta je to što možemo da uradimo“.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tvrdi da je u pitanju samo zastoj u projektu. Ona je poručila da će konačnu odluku o projektu „Jadar“ doneti građani, a ne političari i „nadriekolozi“. Navodeći da je litijum jedna od kritičnih sirovina u svetu, da ne postoje projekti u rudarstvu i energetici na globalnom nivou bez njega, ona obećava da će se u projektu „Jadar“ koristiti najnovije tehnologije.

„Projekat Jadar je potencijalna razvojna šansa za Srbiju, a realizacija tog projekta zavisiće od procene uticaja na životnu sredinu i odluke građana na referendumu. Želimo kompletan lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike litijumskih baterija, do fabrike električnih vozila“, kategorična je ministarka.

Ona dodaje da ne postoji obavezujući dokument koji kaže da Srbija mora da plati odštetu kompaniji Rio Tinto ako ne dođe do otvaranja rudnika te kompanije.

“Memorandum koji se pominjao nije obavezujući. Ne postoji nijedan obavetzujući akt koji bi rekao „ako dođe do toga da se ne radi nešto, Srbija će platiti taj iznos“. Toga nema”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je objasnila da Rio Tinto ima istraživačka prava 17 godina, tokom kojih su pronašli jadarit i ustanovili da postoje zalihe.

„U skladu sa zakonom imaju pravo da traže eksploataciona prava, ali samo ako ispune uslove, a to su studije i procene uticaja na životnu sredinu, koje još nisu gotove“, rekla je ministarka Mihajlović, oglasivši se i o činjenici da je Milorad Grčić već četiri i po godine v.d. direktora EPS-a, mimo zakona:

Aleksandar Vučić još nije reagovao na ove reči ministarke koju je postavila njegova partija.

BONUS VIDEO: Mihajlović: Nema odluke o litijumu bez studije i referenduma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare